« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
Šuker opet bunca

Prodaja obveznica nije zaduženje već uspjeh

Ministar financija naglasio je kako je tom prodajom Hrvatska uspješno izašla na zahtjevno međunarodno financijsko tržište

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Davor Pongračić/CROPIX )
Više o

Ivan Šuker

,

zaduženje

,

kriza

,

obveznice

,

prodaja

Gordan Maras iz SDP-a upitao je ministra Šukera do kada misli zaduživati hrvatske građane i time se hvaliti, budući da je, kaže, prodajom obveznica dodatno zadužio Hrvatsku i njezine građane. "Do kada mislite zaduživati zemlju i time se hvaliti?", upitao je Maras ministra Šukera i upozorio da Hrvatska ima 41 milijardu eura inozemnog duga, te da svaki njezin građanin duguje deset tisuća eura.

Hrvatskoj uporno pada kreditni rejting, a kamate su dva puta više, no drugdje u Europi, upozorio je Maras u 'aktualnom prijepodnevu'.

Kada bi to što vi govorite bila istina, niti jedna međunarodna financijska institucija Hrvatskoj ne bi posudila svoje novce, odgovorio je Šuker i dodao da u 41 milijardi duga nije samo dug Vlade, već i tvrtki i drugih subjekata, a da veliki dio zaduženja koje je napravila sadašnja Vlada otpada na vraćanje dugova iz razdoblja vlade Ivice Račana.

"Vi prešućujete da je Hrvatska uspješno izašla na međunarodno financijsko tržište", odgovorio je Marasu i dodao da je potražnja za hrvatskim obveznicama bila znatno veća od ponude. "Najveći fondovi Amerike su najbolji odgovor na vaše pitanje, jer to osjetljivo tržište je prihvatilo hrvatske obveznice", naglasio je.

Šuker je dodao kako bi Hrvatska imala daleko bolje uvjete za plasman svojih obveznica, da je već danas u EU, te je poručio kako je upravo to razlog zbog kojeg zastupnici u Saboru "moraju podržati arbitražni sporazum" sa Slovenijom. (hina/metro-portal)

19.11.2009. 12:46:54
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh