« Biznis
objavljeno prije 15 godina i 7 mjeseci

Prodaja najpoznatijih sandučića

Velika Britanija razmišlja o prodaji udjela u Royal Mailu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

privatizacija

,

Royal Mail

,

poštanske usluge

Britanska vlada razmišlja o prodaji velikog udjela u posrnuloj državnoj kompaniji za poštanske usluge Royal Mail inozemnoj kompaniji, objavio je u utorak londonski dnevni list The Daily Telegraph.

Za kupnju udjela vrijednog oko tri milijarde funti (4,5 milijardi dolara) natječu se servis za hitnu dostavu pošiljki TNT, dio nizozemske tvrtke TPG, i DHL, dostavljač paketa u sklopu Deutsche Posta

Pozivajući se na upućene osobe iz industrije, The Daily Telegraph je za favorita imenovao TNT, glavnog suparnika Royal Maila koji svake godine preuzme više od tri milijarde poštanskih pošiljki u Velikoj Britaniji.

Neovisno izvješće o budućnosti Royal Maila bit će objavljeno tijekom dana a navodno će pozvati na njegov radikalan preustroj zbog pada dobiti i velikog manjka u mirovinskom fondu.

Ta je manjak 2006. iznosio 3,4 milijarde funti 2006. a u sljedećoj godini, za kada je predviđena nova procjena, vjerojatno će biti udvostručen.

Triipolstoljetni monopol Royal Maila u sektoru dostave pisama dokončan je u siječnju 2006. nakon što su uvedena nova pravila koja su dopustila konkurenciji stjecanje udjela u tržištu. Usprkos tome, Royal Mail i dalje obavlja većinu usluga dostave poštanskih pošiljki u Velikoj Britaniji. (hina/metro-portal)

16.12.2008. 14:40:05
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh