« Biznis
objavljeno prije 15 godina i 6 mjeseci
u 13 godina

Dolar na najnižoj razini prema jenu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

tečaj

,

dolar

,

jen

Nakon što je američka središnja banka Fed srezala kamatne stope gotovo na nulu, nastojeći zaustaviti sve snažnije gospodarsko usporavanje, dolar se u srijedu na međunarodnim tržištima valuta strmoglavio na najnižu 13-godišnju razinu prema jenu.

Prije oporavka na 88,39 jena, dolar je do podneva kliznuo na samo 88,18 jena. Euro je prema dolaru skočio na 1,4095 dolara, dok je prema jenu bio u minusu, te se njime trgovalo po 124,61 jen.

Nakon vala loših gospodarskih podataka, uključujući i povijesno najslabije izvješće o početku gradnje novih kuća u SAD-u, Fed je u utorak snizio kamatne stope s jedan posto na 0 do 0,25 posto.

"Dolar je dobio još jedan udarac kada je Fed-ovo monetarno povjerenstvo utvrdilo ciljani raspon od nula do 0,25 posto", kaže analitičar Calyona Stuart Bennett. "Prema jenu se tako spustio na najnižu razinu u 13 godina", dodao je. Sudionici valutnih tržišta pesimistični su oko prognoza za dolar jer niže kamatne stope imaju negativne posljedice po vrijednosti valuta.

"Dolar se rano ujutro strmoglavio nakon što je Fed najavio agresivnije popuštanje monetarne politike nego što se očekivalo", napisao je strateg NAB Capitala John Kyriakopoulos u pismu klijentima.

Fed-ovo povjerenstvo za otvoreno tržište (FOMC) u utorak je izdalo priopćenje u kojemu ističe kako zbog značajnog slabljenja inflatornih pritisaka planira još neko vrijeme zadržati kamatne stope na izvanredno niskoj razini.

Istodobno, funta se spustila na novu rekordno nisku razinu prema euru, od 90,92 penija za euro, nakon što je novi val sumornih gospodarskih podataka obnovio spekulacije o mogućem novom sniženju ključnim kamatnih stopa u Velikoj Britaniji. Oslabila je i prema dolaru te se njome trgovalo po 1,5504 dolara. (hina/metro-portal)

17.12.2008. 15:40:52
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh