« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 11 mjeseci
POZITIVAN OSVRT

Pročitajte što Papa misli o svom posjetu Hrvatskoj

Papa je posebno pohvalio snagu vjere na bdjenju s mladima, zaključio je da su Hrvati narod duboke katoličke vjere

trenutak s molitvenog bdijenja na Trgu Bana Jelačića
trenutak s molitvenog bdijenja na Trgu Bana Jelačića (YouTube)
Više o

papa Benedikt XVI.

,

papa

,

papa u hrvatskoj

,

papa benedikt u hrvatskoj

Na redovitoj općoj audijenciji Benedikt XVI. se pozitivno osvrnuo na apostolski pohod Hrvatskoj, prenosi Hina.

"Bio je to, istina, kratak apostolski posjet, koji je u cijelosti održan u glavnom gradu Zagrebu, no ipak bogat susretima i nadasve snažnim duhom vjere, jer su Hrvati narod duboke katoličke vjere", istaknuo je Papa.

"Geslo mog pohoda bilo je "Zajedno u Kristu", (...) ali je, u ovom slučaju, imalo posebnu poveznicu s obitelji: naime, glavni povod moga pohoda bio je I. Nacionalni dan hrvatskih katoličkih obitelji, koji je imao svoj vrhunac u euharistijskom slavlju u nedjelju ujutro održanom na zagrebačkom hipodromu, na kojem je sudjelovalo veliko mnoštvo vjernika. U današnjoj Europi, narodi čvrste kršćanske tradicije imaju posebnu odgovornost u obrani i promicanju vrijednosti obitelji utemeljenoj na ženidbi, koja bez sumnje ima presudnu ulogu kako na odgojnom tako i na društvenom polju. Ta je poruka imala dakle osobitu važnost za Hrvatsku, bogatu duhovnom, etičkom i kulturnom baštinom, koja se priprema ući u Europsku Uniju", rekao je Benedikt XVI.

"U to ozračje velike pozornosti prema obitelji, vrlo se lijepo uklopilo bdjenje s mladima, održano u subotu navečer na Jelačićevu Trgu, središtu grada Zagreba. Ondje sam se imao priliku susresti s novim hrvatskim naraštajem i primijetio sam snagu njegove mlade vjere, nošene velikim poletom prema životu i njegovu smislu, prema dobru, prema slobodi, to jest prema Bogu", rekao je.

Crkvena zajednica je jedna velika obitelj

Papa je rekao da je i u zagrebačkoj prvostolnici, gdje je molio večernju s biskupima, svećenicima, redovnicima i bogoslovima iskusio "da smo kao crkvena zajednica jedna "obitelj".

"U zagrebačkoj katedrali je monumentalni grob blaženog kardinala Alojzija Stepinca, biskupa i mučenika. On se, u Kristovo ime, hrabro suprotstavio nasiljima nacizma i fašizma, a zatim nasiljima komunističkog režima", kazao je Sveti Otac.

Susretom s predstavnicima civilnog društva, svijeta politike, znanosti, kulture i gospodarstva, s diplomatskim zborom i vjerskim vođama u zgradi Hrvatskog narodnog kazališta "imao sam radosnu prigodu iskazati poštovanje velikoj kulturnoj tradiciji Hrvatske, koja je neraskidivo povezana s njezinom poviješću vjere i žive prisutnosti Crkve, koja je tijekom stoljeća pokretala mnoge institucije i prije svega odgojila glasovite tražitelje istine i općeg dobra", rekao je Papa, spomenuvši velikog znanstvenika, isusovca Ruđera Boškovića čija se 300. obljetnica rođenja slavi ove godine.

Sveta Stolica u srijedu je također objavila kako će u subotu Papa u Vatikanu primiti 1.400 Roma, što je prvi takav susret u vezama romske zajednice i Crkve.

08.06.2011. 20:27:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    crozona.net
    08.06.2011. 23:16
    Bilo kako bilo, jedino što jeftino nije bilo!
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh