« Iza ogledala
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
ČUDO

Probudila se iz kome i progovorila na tečnom njemačkom

13-godišnja Knjinaka umjesto na hrvatskom svojim se splitskim liječnicima obratila na njemačkom

Dr. Dujomir Marasović
Dr. Dujomir Marasović

Liječnici splitske bolnice ostali su nemalo iznenađeni kada je 13-godišnja djevojčica, nakon što se probudila iz kome, počela govoriti njemački umjesto materinski hrvatski jezik. Vijest o ovom događaju prenio je i britanski list Telegraph. 

Mala kninjanka na Odjel pedijatrije stigla je prije dva mjesca sva u bunilu i pod visokom temperaturom. Otkrili su kako je došlo do trovanja krvi i djevojčica je pala u nesvjest.

Liječničkim naporima prije dva tjedna probudila se iz kome i na iznenađenje sviju, počela s okolinom komunicirati na njemačkom. Svjedoci kazuju kako je pokazala poprilično znanje i da tako dobro govoriti njemački nije mogla naučiti u školi.

Djevojčica je razumjela kada bi joj se netko obratio na hrvatskom, no hrvatski nije govorila i na pitanja je odgovarala isključivo na njemačkom.

Još je se oporavlja u splitskoj bolnici gdje je i promatraju.

- Nakon što se probudila prije dva tjedna počela je govoriti samo njemački jezik, kojeg je učila dvije-tri godine u školi. Nikad ne znate pri oporavku iz takvih stanja kako će mozak reagirati i što će se prvo upaliti. No, evo, počela je sad govoriti i hrvatski. Radi zaštite prava pacijenata ne smijem više ništa govoriti - rekao je u subotu za 24 sata dr. Dujomir Marasović, ravnatelj KBC Split.

Slučaj je zaintrigirao liječnike splitske bolnice koji se do sad s time nisu susreli i nisu dali cjelovitu dijagnozu. Osim pedijatara, prelazak djevojčice na njemački su razmatrali bolnički defektolog i psiholog.

Psihijatar dr. Mijo Milas izjavio je da bi se nekada takav događaja smatrao čudom, ali da smatra kako mora postojati logično objašnjenje koje ipak do sada još nije pronašao.

12.04.2010. 16:27:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh