« Glazba
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
muzikom za slobodu

Probudi se! večeras u Domu sportova

Muzikom i serijom događanja potiče se akcija za slobodu medija

Fotografija vijesti
Više o

sloboda medija

,

Hrvoje Appelt

,

Probudi se!

Nakon otkazivanja koncerta na Bundeku zbog kiše, mala dvorana Doma sportova 03.10. napokon će ugostiti sudionike projekta Probudi se!

Osim gostiju iz Bosne i Hercegovine (Frenkie i Dubioza kolektiv), Slovenije (Elvis Jackson) te zagrebačkih glazbenika Marka Lasića - Nereda, Marka Perice, riječkih bandova Mandrili, Diskurz i Martine Vrbos te virovitičke grupe Vatra u projektu će sudjelovati i oni koji su se svojim zalaganjem iskazivali u promicanju slobode govora.

Dodjeli nagrada Gušćje pero prisustvovat će Sanja Mordić, Denis Latin, Aleksandar Stanković, Zoran Šprajc i drugi gosti. Glumica Mara Borić i mladi TV voditelj Ivan Planinić vodit će cjelovečernji program, a očekujemo i dolazak stranih novinara. Koncert i dodjela nagrada počinju u 19 sati, a izložbu Napadi na novinare, koja će biti postavljena u predvorju male dvorane Doma sportova, građani će moći razgledati od 12 sati.

Probudi se! je projekt kojim redakcija appeltreport-a u suradnji s umjetnicima želi osvjestiti građane o ulozi novinara, fotografa i snimatelja u društvu i opasnostima kojima se izlažu u svom radu.

Potreba za javnim iskazivanjem tog problema, zbog lošeg stanja u hrvatskim medijima i društvu općenito, postala je neophodna nakon što je tijekom 2008. godine policijsku zaštitu zbog prijetnji u Hrvatskoj dobilo sedam novinara, dok je sloboda medija svedena na minumum.

Stoga smo osmislili niz aktivnosti kojima je u cilju senzibilzirati društvo o potrebi novinarske struke i njezinoj ulozi u društvu, a projekt Probudi se! čine:

1. Putujuća izložba "Napadi na novinare" - koja će seliti od mjesta do mjesta, ovisno o tome gdje se napadi na novinare događati.

2. Koncert "Probudi se!" - na kojem će se svake godine tijekom rujna ukazivati na opasnosti koje prijete slobodi govora, mišljenja i medija. Ideja o koncertu nastala je tijekom jednog razgovora sa zagrebačkim hip hoperom Markom Lasićem - Neredom, koji je ponudio pomoć odnosno suradnju s eminentnim umjetnicima s hip - hop scene. Obzirom da su upravo hip-hoperi glazbenici koji u svojim tekstovima najbolje opisuju stanje u društvu 'bez dlake na jeziku', ideja je odmah prihvačena.

3. Dodjela nagrada "Gušćje pero" novinarima, fotografima i snimateljima za poseban doprinos u promicanju slobode govora - nagradu dobivaju članovi struke koji su se u svom radu izlagali raznim prijetnjama, odmazdama, otkazima i ostalim vrstama mobbinga, a javnost je s prijetnjama upoznata.

Na koncertu u Zagrebu, koji će se održato 03.10. u maloj dvorani Doma sportova, nastupit će:

- Dubioza kolektiv (BiH)

- Elvis Jackson (Slo)

- Frenkie (BiH)

- Marko Lasić - Nered

- TAK - Marko Perica

- Mandrili

- Vatra

- Diskurz

- Martina Vrbos

- i drugi gosti

Riječka grupa Mandril za koncert je pripremila promociju video spota o korupciji a izložbu Napadi na novinare u predvorju male dvorane Doma sportova građani će moći razgledati od 12 sati.

Sve dodatne informacije možete pronaći na www.appeltreport.com

03.10.2009. 09:26:19
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh