Metro-portal.hr

objavljeno 03.10.2009. 09:26:19
muzikom za slobodu

Probudi se! večeras u Domu sportova

Muzikom i serijom događanja potiče se akcija za slobodu medija

Fotografija vijesti

Nakon otkazivanja koncerta na Bundeku zbog kiše, mala dvorana Doma sportova 03.10. napokon će ugostiti sudionike projekta Probudi se!

Osim gostiju iz Bosne i Hercegovine (Frenkie i Dubioza kolektiv), Slovenije (Elvis Jackson) te zagrebačkih glazbenika Marka Lasića - Nereda, Marka Perice, riječkih bandova Mandrili, Diskurz i Martine Vrbos te virovitičke grupe Vatra u projektu će sudjelovati i oni koji su se svojim zalaganjem iskazivali u promicanju slobode govora.

Dodjeli nagrada Gušćje pero prisustvovat će Sanja Mordić, Denis Latin, Aleksandar Stanković, Zoran Šprajc i drugi gosti. Glumica Mara Borić i mladi TV voditelj Ivan Planinić vodit će cjelovečernji program, a očekujemo i dolazak stranih novinara. Koncert i dodjela nagrada počinju u 19 sati, a izložbu Napadi na novinare, koja će biti postavljena u predvorju male dvorane Doma sportova, građani će moći razgledati od 12 sati.

Probudi se! je projekt kojim redakcija appeltreport-a u suradnji s umjetnicima želi osvjestiti građane o ulozi novinara, fotografa i snimatelja u društvu i opasnostima kojima se izlažu u svom radu.

Potreba za javnim iskazivanjem tog problema, zbog lošeg stanja u hrvatskim medijima i društvu općenito, postala je neophodna nakon što je tijekom 2008. godine policijsku zaštitu zbog prijetnji u Hrvatskoj dobilo sedam novinara, dok je sloboda medija svedena na minumum.

Stoga smo osmislili niz aktivnosti kojima je u cilju senzibilzirati društvo o potrebi novinarske struke i njezinoj ulozi u društvu, a projekt Probudi se! čine:

1. Putujuća izložba "Napadi na novinare" - koja će seliti od mjesta do mjesta, ovisno o tome gdje se napadi na novinare događati.

2. Koncert "Probudi se!" - na kojem će se svake godine tijekom rujna ukazivati na opasnosti koje prijete slobodi govora, mišljenja i medija. Ideja o koncertu nastala je tijekom jednog razgovora sa zagrebačkim hip hoperom Markom Lasićem - Neredom, koji je ponudio pomoć odnosno suradnju s eminentnim umjetnicima s hip - hop scene. Obzirom da su upravo hip-hoperi glazbenici koji u svojim tekstovima najbolje opisuju stanje u društvu 'bez dlake na jeziku', ideja je odmah prihvačena.

3. Dodjela nagrada "Gušćje pero" novinarima, fotografima i snimateljima za poseban doprinos u promicanju slobode govora - nagradu dobivaju članovi struke koji su se u svom radu izlagali raznim prijetnjama, odmazdama, otkazima i ostalim vrstama mobbinga, a javnost je s prijetnjama upoznata.

Na koncertu u Zagrebu, koji će se održato 03.10. u maloj dvorani Doma sportova, nastupit će:

- Dubioza kolektiv (BiH)

- Elvis Jackson (Slo)

- Frenkie (BiH)

- Marko Lasić - Nered

- TAK - Marko Perica

- Mandrili

- Vatra

- Diskurz

- Martina Vrbos

- i drugi gosti

Riječka grupa Mandril za koncert je pripremila promociju video spota o korupciji a izložbu Napadi na novinare u predvorju male dvorane Doma sportova građani će moći razgledati od 12 sati.

Sve dodatne informacije možete pronaći na www.appeltreport.com

03.10.2009. 09:26:19
http://metro-portal.hr/probudi-se-veceras-u-domu-sportova/23505/