« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
VIDITE LI DOBRO?

Problemi s vidom ukazuju na moguću demenciju

Rano liječenje očnih problema povezano je sa spuštanjem rizika od razvoja kognitivnih problema

(Arhiva)
Više o

oči

,

demencija

,

Alzheimerova bolest

,

problemi vida

Starije osobe s lošim vidom, a posebno one koje pate od nekih neizliječenih problema s očima, s vremenom se izlažu većem riziku razvoja demencije, otkrilo je novo američko istraživanje.

Prema studiji objavljenoj u časopisu American Journal of Epidemiology problemi s vidom mogu biti vrlo rani pokazatelj demencije u kasnijim fazama života.

Osobe treće životne dobi koje imaju slab vid, čak i ako nose naočale ili leće, imaju pet do deset puta veću šansu obolijevanja od Alzheimerove bolesti ili drugih oblika demencije u periodu od 8,5 godina nakon pogoršanja vida, kažu znanstvenici.

Studija je otkrila i kako je rano liječenje očnih problema povezano sa spuštanjem rizika od razvoja kognitivnih problema.

"Krajnji zaključak do kojeg smo došli je da bi starije osobe koje pate od nekog oblika problema s vidom obavezno trebale posjetiti okulista i riješiti taj problem što prije", kaže voditeljica istraživanja Mary A.M. Rogers.

 Znanstvenici ipak napominju da njihova saznanja ne ukazuju na čvrsto postojanje uzročno posljedične veze između problema s vidom i demencije, ali i kako rješavanje tih problema ne može u potpunosti zaštiti ljude od kognitivnih smetnji uzrokovanih starošću.

02.03.2010. 21:44:36
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh