« Biznis
objavljeno prije 11 mjeseci i 14 dana
PUKOTINE...

Problemi s ukrajinskim žitom

Skupina od 13 država članica uputila je pismo Europskoj komisiji u kojem izražavaju zabrinutost zbog mjera koje je u posljednje vrijeme donijela kako bi umirila nezadovoljstvo članica koje graniče s Ukrajinom

Nije baš idila...
Nije baš idila... (Arhiva)
Više o

EU

,

Ukrajina

,

žito

Neke od pet zemalja članica koje graniče s Ukrajinom u travnju su jednostrano zabranile uvoz ukrajinskih žitarica navodeći da jeftino ukrajinsko žito ugrožava prihode njihovih poljoprivrednika. Komisija je na to odgovorila prijedlogom o pomoći od 100 milijuna eura poljoprivrednicima tih zemalja i privremenom zabranom uvoza ukrajinskih žitarica u te zemlje, osim za tranzit u ostale države članice. 

"Jednostrane zabrane uvoza potkopavaju jedinstveno tržište" 

U pismu u koje je Hina imala uvid kaže se da su te mjere donesene netransparentno i bez ikakvih konzultacija s državama članicama. Potpisnice pisma kažu da razumiju da je uvoz ukrajinskih proizvoda, naročito žitarica i uljane repice, mogao destabilizirati tržišta u tim zemljama i dovesti do pada prihoda njihovih poljoprivrednika. 

Međutim, ističu da jednostrane zabrane uvoza potkopavaju jedinstveno tržište i da nekoordinirane mjere potkopavaju vjerodostojnost potpore EU Ukrajini kao i napore da se osigura sigurnost hrane na globalnoj razini. 

Pismo su potpisali ministri poljoprivrede Austrije, Belgije, Hrvatske, Danske, Estonije, Francuske, Njemačke, Grčke, Irske, Luksemburga, Nizozemske, Slovenije i Španjolske. 

Potpisnici pisma kažu da mjere koje je Komisija 2. svibnja donijela "bez konzultacija s državama članicama", a koje se odnose na selektivno ograničavanje uvoza iz Ukrajine, postavljaju ozbiljna pitanja jer uvode različit tretman unutar jedinstvenog tržišta. Stoga se postavlja pitanje kako će se ubuduće tretirati slični slučajevi, navodi se u pismu. 

15.05.2023. 08:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh