« Biznis
objavljeno prije 5 godina i 9 mjeseci
EH, DA...

Problemi s naftom na vidiku?

Povećanje proizvodnje u bliskoistočnim zemljama u Perzijskom zaljevu i u Rusiji, iako dobrodošlo, ide nauštrb svjetskih rezervnih kapaciteta

Nije lako izdržati pritiske
Nije lako izdržati pritiske (Arhiva)
Više o

nafta

,

OPEC

,

proizvodnja

Povećanje globalne opskrbe naftom koje predvode Saudijska Arabija i Rusija moglo bi se naći pod pritiskom budući da su pojedini veliki proizvođači sučeljeni s poremećajima u proizvodnji, objavila je u četvrtak Međunarodna agencija za energiju (IEA).

IEA je u najnovijem mjesečnom izvješću izrazila zadovoljstvom dogovorom Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i Rusije da ublaže ograničenja proizvodnje kako bi se cijene spustile s najviših razina u proteklih nekoliko godina.

Ujedno su upozorili na veliki pritisak na opskrbu zbog učestalih poremećaja u proizvodnji u pojedinim zemljama.

„Veliki broj poremećaja podsjeća nas na pritisak kojem je izložena globalna opskrba naftom. To će postati još veći problem budući da povećanje proizvodnje u bliskoistočnim zemljama u Perzijskom zaljevu i u Rusiji, iako dobrodošlo, ide nauštrb svjetskih rezervnih kapaciteta, koji bi mogli biti iskorišteni do maksimuma", stoji u izvješću.

Među proizvođačima s problemima u opskrbi izdvojene su Libija i Venezuela. Iako je Libija u međuvremenu ponovo otvorila luke za izvoz nafte, u IEA-i strahuju za buduću opskrbu iz te zemlje.

"U vrijeme pisanja izvješća činilo se da se stanje poboljšava ali ne možemo znati hoće li stabilnost biti obnovljena", upozoravaju. Brinu i nemiri u Venezueli, zbog kojih je proizvodnja nafte u toj zemlji oštro pala u proteklim tjednima.

Američke prijetnje sankcijama dovode ujedno u pitanje i opskrbu iz Irana. U IEA-i tako strahuju da bi iranski izvoz mogao biti smanjen za više od 1,2 milijuna barela dnevno koliko je srezan u prethodnom krugu sankcija.

Rezervnih kapaciteta nema ni u Iraku, što znači da povećanje proizvodnje najvećim dijelom pada na leđa Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Kuvajta.

"Ne vidimo naznake veće proizvodnje u drugim zemljama koji bi mogli ublažiti strah od nedostatne opskrbe tržišta", zaključuju u agenciji.

12.07.2018. 16:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh