« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
SAMUEL ŽBOGAR:

Problem štediša Ljubanske banke je sukcesijsko pitanje

Ljubljana je spremna nastaviti pregovore o rješenju pitanja Ljubljanske banke u okviru multilateralnih pregovora država sljednica

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Slovenija

,

Ljubljanska banka

,

Samuel Žbogar

Slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar izjavio je u subotu da odluka slovenskog ustavnog suda o deblokadi procesa što su ih hrvatski štediše pokrenuli protiv Ljubljanske banke pred lokalnim sudovima u Sloveniji ništa ne mijenja u stajalištu Ljubljane prema problematici starih deviznih depozita.

"Ta pitanja treba rješavati pred Bankom za međunarodna poravnanja (BIS) u Baselu i presuda ustavnog suda o kojoj sam obaviješten samo preko medija ne mijenja tu činjenicu", rekao je Žbogar za Slovensku tiskovnu agenciju STA.

Slovenska strana povodom odluke ustavnog suda da ukine dio zakona o sukcesiji po kojem se procesi štediša protiv Ljubljanske banke nisu mogli nastaviti jer bi njihov ishod navodno mogao "prejudicirati" multilateralno rješenje, koje trebaju postići nasljednice bivše Jugoslavije, ističe kako je njen stav i nadalje da se radi o sukcesijskom pitanju i da je to određeno prilogom C Sporazuma o sukcesiji koji su u Beču 2001. godine potpisale države nasljednice, a ne o privatno-pravnom sporu banke i štediša.

"O rješenju tog pitanja u Baselu su tekli pregovori 2001. i 2002. godine, ali su pregovori propali i zamrli zbog inzistiranja Hrvatske da je to imnovinsko-pravno pitanje štediša i banke, a ne sukcesijski problem", rekao je Žbogar, dodajući da je Ljubljana te pregovore spremna nastaviti u okviru multilateralnih pregovora država sljednica.

Žbogar je u razgovoru za slovensku tiskovnu agenciju komentirao i izjavu premijerke Jadranke Kosor kako se nada da će se uskoro sastati sa slovenskim kolegom Pahorom i razgovarati s njime o svim otvorenim pitanjima, pa i o pitanju štediša Ljubljanske banke.

"Nije mi poznato da bi takav sastanak premijera bio dogovoren", rekao je Žbogar. (hina/metro-portal)

06.02.2010. 19:09:12
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh