« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 11 mjeseci
ZANIMLJIVO

Probitici se mogu kupiti u dućanu

Takozvane dobre bakterije ili probiotici u crijevima prerađuju hranu, ali i suzbijaju štetne vrste bakterija i virusa te razgrađuju otrovne tvari

Što bi trebali jesti?
Što bi trebali jesti? (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

probiotici

Zbog nepravilne prehrane, stresa, uzimanja lijekova (posebno antibiotika) i nezdravih navika poput pušenja i prekomjerne konzumacije alkohola, ravnoteža crijevne mikroflore često je narušena. Ciljanom prehranom dovedite svoju crijevnu mikrofloru u ravnotežu.

Acidofilno mlijeko - jedan od najjednostavnijih načina unosa probiotika u organizam je konzumcija ove vrste mlijeka, koje je fermentirano bakterijama. Mlaćenica je također bogata probioticima.

Jogurt - zasigurno široj javnosti najpoznatiji izvor probiotika je ovaj ukusan mliječni proizvod. Istraživanja su pokazala da probiotici pomažu čak i kod ublažavanja simptoma preosjetljivosti na laktozu. Također, pomažu kod problema s plinovima, dijarejom i drugim problemima probavnog sustava. Ukoliko baš želite, možete platiti više za jogurt koji sadrži točno određene probiotike, ali dovoljno je konzumirati proizvod na kojem piše da sadrži "aktivne bakterijske kulture".

Kefir - prema legendi, pastiri na planinama Kavkaza, koji dijele jugoistočnu Europu od Azije, otkrili su da se mlijeko koje su nosili sa sobom fermentacijom pretvorilo u pjenušavi napitak. Gust, kremast i pikantan poput jogurta kefir sadrži jedinstvene sojeve probiotičkih bakterija, te nekoliko korisnih sorti kvasca.

Kiseli kupus - kiseli ili sirovi kupus, bogat je vitaminom C, ali i probioticima bez kojih bi naša probava prestala funkcionirati. Prehrana bogata kiselim kupusom preporuča se osobama koje muče gastrointestinalni problemi, a ne mogu probavljati mliječne proizvode, poput jogurta.

Kruh s kiselim tijestom - sljedeći put kada budete pripremali sendvič, obratite pozornost na vrstu kruha koju ste odabrali. Naime, kruh pripremljen od kiselog tijesta sadrži probiotik koji olakšava probavu.

Miso juha - juha koja se u Japanu jede za doručak izvrstan je odabir za početak dana. Miso pasta koja se koristi za pripremu ove niskokalorične juhe, obiluje probioticima i vitaminom B te dragocijenim antioksidantima.

Tempeh - pripremljen od fermentirane soje, ova indonezijska namirnica sadrži jednu vrstu prirodnog antibiotika koji pomaže organizmu u borbi protiv određenih bakterija. Tempeh je također bogat proteinima. Izvrsnog je okusa koji podsjeća na dimljene namirnice, orašaste plodove i gljive. Možete ga marinirati i koristiti u jelima umjesto mesa.

Prebiotici vs. probiotici

Dok hrana bogata probioticima sadrži žive kulture, prebiotička hrana hrani dobre bakterije koje već žive u vašim crijevima. Šparoge, artičoke, banane, zobena kaša, crveno vino i med izvrstan su izvor prebiotika.

28.12.2023. 13:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh