« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 godine i 4 mjeseca
ZANIMLJIVO

Probiotici su pravi lijek

Probiotici su korisni za organizam, no zapravo ih treba tretirati kao lijekove i uzimati ih u malim količinama zbog nekih negativnih posljedica

S probioticima - pažlivo
S probioticima - pažlivo (Shutterstock)
Više o

nuspojave

,

probiotici

Prednosti probiotika su brojne, od toga da drže crijevne bakterije u ravnoteži, do toga da pomažu u održavanju dobrog zdravlja probavnog sustava.

Nova otkrića, međutim, sugeriraju da previše probiotika može uzrokuje prilično neugodne simptome. Naime, upotreba probiotika rezultira nakupljanjem bakterija u tankom crijevu što može dovesti do dezorijentiranosti, nadutosti, ali i bolova u želucu, piše Sciencedaily.com.

U objavljenoj studiji u kojoj je sudjelovalo 30 pacijenata, njih 22 prijavili su simptome poput zbunjenosti i poteškoća povezanih sa koncentracijom, kao i nadutost. Treba napomenuti da su svi učesnici uzimali probiotike.

"Istražitelji su otkrili velike kolonije bakterija koje se razmnožavaju u tankom crijevu pacijenata, ali i visok nivo D-mlječne kiseline proizvedene fermentacijom šećera bakterije laktobacilusa iz njihove hrane", objašnjava liječnik Satish Rao s odsjeka neurogastroenterologije na Medicinskom fakultetu u Georgiji.

Poznato je da je D-mlječna kiselina privremeno toksična za stanice mozga.

Znanstvenici su otkrili da su neki pacijenti imali dva do tri puta veću količinu D-mlječne kiseline u krvi od normalne.

Neki od sudionika studije prijavili su da im je dezorijentacija i gubitak kognitivne sposobnosti, koja je trajala od pola sata do nekoliko sati nakon jela, bila toliko ozbiljna da su morali napustiti posao.

Prema izvještaju objavljenom u časopisu "Clinical and Translational Gastroenterology" ovo je prvi put da je uspostavljena veza između stanja mozga i prekomjernog rasta bakterija u tankom crijevu, izazvanog visokom razinom D-mlječne kiseline u crijevima i upotrebom probiotika.

"Ono što sada znamo jest da probiotske bakterije imaju jedinstvenu sposobnost razgradnje šećera i stvaranja D-mlječne kiseline. Dakle, ako nenamjerno kolonizirate tanko crijevo probiotičkim bakterijama, postavljena je osnova za mogući razvoj laktacidoze", kaže dr. Rao.

Iako probiotici mogu biti korisni u nekim situacijama, primjerice, pomažu pacijentima da obnovi bakterije u crijevima nakon uzimanja antibiotika, istražitelji su savjetovali oprez protiv njegove prekomjerne i neselektivne upotrebe.

"Probiotike treba tretirati kao lijek, a ne kao dodatak ishrani", kaže dr Rao.

Upotreba probiotika može biti posebno problematična za pacijente koji imaju problema sa slabom pokretljivošću crijeva, one koji uzimaju opioide, ali i one koji imaju terapiju koja smanjuje lučenje želučane kiseline i tako prirodno uništava suvišne bakterije.

"Probiotici bi trebali djelovati u debelom crijevu, a ne u tankom crijevu ili trbuhu", kaže dr. Rao, tako da problemi s pokretljivošću crijeva mogu dovesti do problema s probiotičkim bakterijama koje stižu na odgovarajuće mjesto.

Veliki broj problema, od stanja poput dijabetesa do lijekova poput antidepresiva i minerala poput željeza, može usporiti kretanje i povećati mogućnost da probiotici ostanu predugo u gornjem dijelu crijeva, gdje mogu nanijeti štetu. U tim slučajevima probiotici su idealno sredstvo za obnavljanje crijevne flore.

Doktor napominje da bi bilo dobro koristiti namirnice koje imaju svojstva probiotika, kao što su: crna čokolada, jogurt, kiseli kupus, a posebno kefir.

28.11.2019. 09:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    28.11.2019. 09:34
    jaci i od antibiotika ,zdravo pgotovo crna čkolada avokado grčki jogurt
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh