« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 6 mjeseci i 24 dana
SAVJETI

Probava u nekim godinama

Ako se i vama čini da vam hrana koju volite i s kojom niste imali nikakve probleme više 'ne uzvraća ljubav', ne umišljate stvari. Evo što stručnjaci kažu o toj neizbježnoj pojavi.

Neke stvari se mogu riješiti
Neke stvari se mogu riješiti (Arhiva)
Više o

starost

,

probava

,

godine

Kako prolaze godine, sve češće imate problema s probavom, i to je zapravo očekivano i normalon - cijeli život niste pazili na nju, sad vam se takvo ponašanje vraća.

No, na sreću, postoje načini da se umanje želučani problemi povezani sa starenjem.

Evo što stručnjaci preporučuju:

Bolje sažvačite hranu - bolja probava počinje u ustima. "Enzimi sline pomažu u probavi škroba i masti u ustima, smanjujući opterećenje probavnog trakta. Alkalni pH sline također pomaže neutralizirati kiselinu u jednjaku zbog refluksa i ublažiti simptome GERB-a", kaže Mutha. Rezanje hrane na manje komade i žvakanje najmanje 15 do 20 puta po zalogaju može pomoći u ublažavanju komplikacija povezanih s otežanim gutanjem.

Dovoljno spavanja - spavanje je mehanizam ozdravljenja za tijelo, a preporuka je sedam do devet sati noću - manje može nepovoljno utjecati na crijevnu barijeru i imunitet, rekao je Mutha. Istraživači još uvijek otkrivaju točne mehanizme koji stoje iza toga, ali jedna je teorija da nedostatak sna dovodi do povećanja mikroskopske upale u crijevima.

Jedite više hrane biljnog podrijetla, a manje prerađenu - najbolji način da optimizirate probavu je prehrana sa što manje prerađene hrane i što više namirnica biljnog porijekla. "Dijeta bogata prerađenom hranom može promijeniti crijevni mikrobiom, što dovodi do disbioze", rekla je Sohi, dodajući da je nezdrava ravnoteža crijevnih bakterija povezana s višim stopama probavnih bolesti. Osim održavanja crijevnog mikrobioma na tračnicama, biljna prehrana najbolji je način da povećate unos vlakana, što je važno za urednu stolicu.

Kretanje - "Vježbanje stimulira pokretljivost GI trakta, tako da to može biti od velike pomoći za probavu. Ležanje na kauču nakon jela jedna je od najgorih stvari koje možete učiniti, jer ne samo da ne pomaže pokretljivosti GI trakta, već također može potaknuti refluks kiseline", upozorava Sohi. Dr. Mutha se slaže i preporučuje hodanje otprilike 15 minuta nakon obroka kako biste aktivirali želudac i poboljšali njegovo pražnjenje.

Poticanje proizvodnje sline - "Proizvodnja sline ima tendenciju smanjenja kako starimo, što može utjecati na žvakanje i gutanje", rekla je dr. Sohi. Prema Američkom udruženju stomatologa, dvostruko je vjerojatnije da će se suha usta pojaviti ako uzimate jedan ili više lijekova dnevno, u usporedbi s ljudima koji ih ne uzimaju. Npr. pijuckanje vode između zalogaja može biti od pomoći ako vam suha usta predstavljaju problem za vrijeme obroka.

Voda - hidratacija je ključna za izbjegavanje zatvora, rekao je Mutha, osobito nakon što počnete povećavati unos vlakana u organizam, što znači da nikako ne smijete zaboraviti na dnevni unos vode. Ona je iznimno bitna jer prenosi hranjive tvari (vitamine, minerale, bjelančevine, šećer) do organa u tijelu, a osim toga, ispunjava stanični i međustanični prostor, sudjeluje u kemijskim reakcijama, pomaže probavi...

Vlakna - topiva i netopiva vlakna pozitivno utječu na probavu, objasnio je Mutha. Ona ne samo da čine vaše vrijeme "na mjestu gdje i kralj ide pješice" ugodnijim i učinkovitijim, već također smanjuje vjerojatnost fekalne inkontinencije i čak pomaže u liječenju dijareje upijanjem vode.

08.10.2023. 09:00:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    08.10.2023. 09:16
    jogurti pomazu
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh