« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
POKOLJ U TUCSONU

Pritvor bez jamčevine napadaču na članicu Kongresa

Sud u Phoenixu je odredio pritvor bez prava na jamčevinu osumnjičenom za pokolj na skupu birača u Tusconu, u kojemu je u subotu šest osoba ubijeno a 14 ranjeno

Jared Lee Loughner
Više o

američka kongresnica

,

žrtve

,

pokolj u tucsonu

,

Jared Lee Loughner

Optuženi napadač, 22-godišnji Jared Lee Loughner iz Tucsona, u sudnicu je doveden u narančastom zatvoreničkom odijelu, s lisicama na rukama i nogama, obrijane glave, s posjekotinom na lijevoj arkadi, prenosi Hina. "Razrogačio je oči ugledavši novinare i ostale koji su čekali da ga vide, a potom kao da se skamenio. Kratko je odgovarao na sučeva pitanja", izvijestio je iz Phoenixa američki javni radio NPR. FBI je objavio njegovu fotografiju u zatvoreničkom odijelu s osmijehom na licu, kojom su američke TV postaje zamijenile raniju mutnu fotografiju mladića bujne, kovrčave kose.

Na saslušanju koje je trajalo 15 minuta Loughneru je određen pritvor bez prava na puštanje uz jamčevinu. On se nije izjašnjavao o krivnji već su mu pročitane optužbe, a sudac ga je pitao da li ih razumije, na što je on odgovarao potvrdno. Tereti ga se u jednoj točki za pokušaj ubojstva s umišljajem člana Kongresa, u dvije točke za ubojstvo i u dvije točke za pokušaj ubojstva. Riječ je o saveznoj optužnici u kojoj ga se tereti za ubojstva i ranjavanje saveznih dužnosnika, a pred državnim sudom Arizone bit će podignute optužbe za ostale žrtve napada.

Dodijeljen mu je branitelj po službenoj dužnosti, odvjetnica iz San Diega u Kaliforniji, Judy Clarke, koja je već vodila poznate predmete, uključujući obranu "Unabombera" Teda Kaczynskog i obranu bombaša iz Olimpijskog parka u Atlanti, Erica Rudolpha. Lokalni branitelji po službenoj dužnosti odbili su prihvatiti predmet, jer je među ubijenima savezni sudac John Roll. Očekuje se da će poslije u postupku, obrana zbog istog razloga zatražiti izuzeće svih sudaca u Arizoni.

Na konferenciji za tisak u ponedjeljak popodne liječnici s odjela neurokirugije, Sveučilišnog medicinskog centra u Tucsonu, objavili su da je kongresnica Giffords koja je ranjena u glavu i dalje kritično. Mozak joj je i dalje otečen, ali se pritisak nije povećao, kazali su dr. Michael Lemole i dr. Peter Rhee, izrazivši oprezni optimizam da će Gifford preživjeti.

Amerikanci su u ponedjeljak minutom šutnje i sa zastavama na pola koplja odali počast žrtvama pokolja u Tucsonu, koji je potaknuo nacionalnu raspravu o ulozi zapaljive političke retorike u poticanju nasilja, te o potrebi strože provjere psihičke stabilnosti osoba koje kupuju oružje. Zbog zapaljive političke retorike, koja nestabilne osobe može potaknuti na nasilje, u američkim su medijima najprozivanije republikanske političarke Sarah Palin i Michele Bachmann, miljenice konzervativnog pokreta 'Tea Party', te konzervativni radijski komentator Rush Limbaugh i TV komentatori Bill O'Rilley i Glen Beck, s Fox Newsa.

U istrazi je utvrđeno da je Loughner u listopadu 2010., zbog psihotičnih ispada na predavanjima i odbijanja da prihvati psihijatrijsko liječenje izbačen s lokalnog koledža, a u studenom je legalno kupio poluatomatski pištolj Glock 19 kalibra 9mm kojim je izvršio pokolj.

11.01.2011. 10:10:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh