« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
SVE MANJE SE ČITA

Najpismeniji grad u Americi je Washington

Washington nije samo politička prijestolnica Sjedinjenih Država, nego je i njezin najpismeniji grad

Fotografija vijesti
Više o

SAD

,

Washington

,

pismenost

Washington u "pismenosti" slijede Seattle, Minneapolis, Atlanta i Pittsburgh. Znanstvenici su poredali američke gradove u kojima se najviše čita na osnovi podataka o broju knjižara i knjižnica, broju i tiraži listova, broju objavljenih izdanja, dosegu obrazovanja i internetskim izvorima, prenosi Hina. 

"Ovaj niz faktora mjeri korištenje ljudske pismenosti i time predstavlja veliku sliku kulturne vitalnosti nacije", rekao je vodeći autor istraživanja Jack Miller. Znanstvenici su zabrinuti postojećim trendovima sve slabijeg čitanja. Tiraže novina u padu su, a broj knjižara se smanjuje otkako su 2003. godine počela istraživanja o pismenosti u američkim urbanim zonama.

U Minneapolisu, gdje je bilo 14 neovisnih knjižara na svakih 10 tisuća stanovnika, sada ih ima samo šest. U Bostonu, gdje ih je na isti broj ljudi bilo devet, sada su samo tri. Na nacionalnoj razini broj je s devet pao na šest. Kupnja knjiga na internetu jest u porastu, ali ne tolikom da bi nadoknadila opći pad čitanja.

Znanstvenici navode da su javne knjižnice ostale utvrda pismenosti. "Čak i u teškim ekonomskim vremenima, gradske vlasti trude se osigurati svojim građanima bogate izvore za razvoj i održanje njihova čitalačkog ponašanja", rekao je Miller.

11.01.2011. 09:51:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh