« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 8 mjeseci
NUKLEARNI PROGRAM

Pritisak na Iran raste

Zapad i Izrael sumnjiče Iran da pod svojim civilnim nuklearnim programom, navodno razvijanim u mirnodopske svrhe, zapravo razvija vojni nuklearni program

Bojazan oko iranskog programa raste
Bojazan oko iranskog programa raste (Arhiva)
Više o

Iran

,

UN

,

nuklearni program

,

skupina 5+1

Visoka predstavnica EU za vanjsku politiku Chaterine Ashton izjavila je u četvrtak u New Yorku da su velike sile razgovarale o potrebi da Iran poduzme hitnu akciju vezanu uz objašnjenja o svom kontroverznom nuklearnom programu.

"Naširoko smo razgovarali o potrebi da Iran poduzme hitnu akciju vezano uz njegov nuklearni program", rekla je Ashton. "Ja ću, nakon tog sastanka, preuzeti kontakt s Iranom kako bi se nastavio taj proces", dodala je.

Po njezinim riječima, o tome je raspravljala skupina 5+1, odnosno pet stalnih članica Vijeća sigurnosti (SAD, Kina, Rusija, Velika Britanija, Francuska) i Njemačka koje su razmotrile prošlotjedne razgovore s glavnim iranskim pregovaračem Saddom Jalilijem u Istanbulu.

Francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius izjavio je tim povodom kako je skupina potpuno jedinstvena oko tog pitanja. Zapad i Izrael sumnjiče Iran da pod svojim civilnim nuklearnim programom, navodno razvijanim u mirnodopske svrhe, zapravo razvija vojni nuklearni program, što Teheran kategorički niječe.

Pregovori s Iranom skupine 5+1 su na mrtvoj točki, nakon što je njihov posljednji krug u lipnju u Moskvi propao. Sastanak skupine 5+1 uslijedio je nakon energičnog zahtjeva izraelskog ministra vanjskih poslova Benjamina Netanyahua pred Općom skupštinom UN-a da se za Iran utvrdi "jasna crvena linija" vezano uz njegov nuklearni program.

28.09.2012. 07:55:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh