« Hi-tech
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
SLOBODNA KOMUNIKACIJA

Pristup internetu kao osnovno ljudsko pravo?

Skoro 4 od 5 osoba na svijetu vjeruje da je pristup internetu osnovno pravo čovjeka, sugerira anketa koju je proveo BBC

(Dreamstime)
Više o

internet

,

pristup

,

osnovno ljudsko pravo

Anketa koja je obuhvatila više od 27,000 odraslih osoba iz 26 zemalja izražava jaku potporu za ovim pravom. Zemlje poput Finske i Estonije već su ga i ozakonile. Međunarodna tijela poput UN-a također podupiru univezalan pristup internetu. ˝Pravo na komuniciranje ne smije se ignorirati, a internet je najmoćniji izvor obrazovanja ikad stvoren˝, tvrdi dr. Hamadoun Toure, glavni tajnik Međunarodnog udruženja za telekomunikacije (UNI). Dodaje kako bi vlade trebale internet smatrati osnovnom infrastrukturom poput cesta ili vode.

Web korisnici Južne Koreje i Nigerije smatraju kako se vlada ne bi smjela mješati u regulaciju interneta, dok većina u Kini kao i mnoge europske zemlje misle drugačije. U Velikoj Britaniji 55 posto vjeruje kako mora postojati neka regulacija od strane vlade.

Nedavno je EU prihvatila klauzulu koja navodi da sve mjere koje poduzmu članice, a mogu utjecati na pristup i korištenje interneta moraju ˝poštovati fundamentalna prava i slobode građana.˝ Drugim riječima, građanima EU nudi se poštena i nepristrana procedura prije bilo kakvih mjera kojima bi se ograničio pristup internetu.  

Anketa je otkrila kako 87 posto korisnika interneta i 70 posto onih koji nisu korisnici smatra da pristup tom mediju treba biti osnovno pravo svih ljudi. Istraživanje je također otkrilo kako internet sve više postaje vitalni dio života mnogih ljudi diljem svijeta. Većina ispitanih smatra da internet ima pozitivan utjecaj, dajući im veću slobodu.

08.03.2010. 11:41:01
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh