« Život
objavljeno prije 15 godina
savjeti za školarce

Pristojnost je presudna za bolje ocjene

Znanstvenici su dokazali kako zaista nije teško biti dobar učenik, potreban je samo maleni smješak.

(Corbis)
Više o

učenici

,

ljubaznost

,

dobre ocjene

,

kraj školske godine

Znanstvenici su dokazali zašto su djevojčice prema statistikama bolje učenice od dječaka. Niti zato što su pametnije ili marljivije već zato što su jednostavno pristojnije.

Ono što svaki lukaviji učenik zna već odavno sada su dokazali i znanstvenici. Iako je zalaganje i vladanje tek usputna kategorija u imeniku i nastavnici su samo ljudi koji su osvetoljubivi prema onima koji ih ljute, a blagi prema onima koji su pristojni.

Pravilo vrijedi za sve uzraste školaraca, od najmanjih do najvećih. U odnosu dječaka i djevojčica jaz u ocjenama proporcionalno raste s godinama. Sa šesnaest godina djevojčice prednjače u boljim ocjenama na testovima, potvrđuje studija provedena na Sveučilištu Haifa u Izraelu.

Testiranje je provedeno na 52 učenika između 14 i 15 godina. Analizirane su sve njihove ocjene, ali i ponašanje tokom godine. Utvrđeno je da nema mnogo razlike kad su u pitanju navike učenja, ali da su djevojčice mnogo pažljivije na nastavi.

'Ljubaznost i prilagodljivost duboko su povezani s povezanošću i bliskosti. Ljubazniji učenici postižu i bolje rezultate' kazali su znanstvenici. 'Moguće je da učenici koji se lakše prilagođavaju novim uvjetima i dobro funkcioniraju u novim sredinama utječu na percepciju drugih pa tako i nastavnika o njima. Onda slijede i dobre ocjene.'

Ljubaznost kao karta za uspjeh ne prestaje u školskim klupama. I studentice u prosjeku imaju bolje ocjene od svojih muških kolega. Zanimljivo bi bilo istražiti kako onda muškarci dobivaju bolje poslove?

10.06.2009. 10:55:38
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh