« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 godine i 11 mjeseci
STVARNO?

Prirodni sokovi nisu najpametniji odabir?

Konzumiranje voćnih sokova jednako je loše za zdravlje kao i konzumiranje popularne Cole i ostalih gaziranih pića

Može biti i prirodan, ali...
Može biti i prirodan, ali... (Arhiva)
Više o

prerana smrt

,

prirodni sokovi

Voćni sokovi, oni svježi, mnogima su prvi odabir pića ispred raznoraznih umjetnih varijanti tipa Cole, no je li to stvarno pametniji odabir? Novo istraživanje pokazuje da baš i nije tako. Naime, konzumiranje voćnih sokova jednako je loše za zdravlje kao i konzumiranje popularne Cole i ostalih gaziranih pića.

Često konzumiranje voćnih sokova, kupljenih, ali i 100% prirodnih, može voditi do povećanja smrtnog rizika od devet do čak 42%, pokazali su rezultati novog istraživanja objavljeni u "JAMA Network Open" znanstvenom časopisu. 

Znanstvenici su dokazali kako su šećeri pronađeni u prirodnom soku od naranče, slični onim sećerima koji se dodaju u konzumna zaslađena pića i sokove. "Zašećerena pića, bilo da je riječ o gaziranim ili voćnim sokovima, moraju biti ograničena", rekao jeprofesor Jean A. Welsh, jedan od autora studije.

"Voćni sokovi mogu omogućiti unos vitamina pa čak i vlakana, no svejedno imaju premalene zdravstvene pogodnosti. Količina fitokemikalija pronađena u sokovima je preniska da bi imala daljnji blagotvorni učinak, a tzv. antioksidansi nemaju povoljan učinak na zdravlje", rekao je profesor. 

"Voćni su sokovi loša zamjena za pravu konzumaciju voća. 150 mililitara narančinog soka napravljeno je od dvije naranče, no puno više vremena treba za konzumaciju dvije naranče nego 150 mililitara soka", zaključio je. 

21.05.2019. 18:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh