« Život
objavljeno prije 8 godina i 2 mjeseca
ZDRAVO I PRIRODNO

Kako obojati jaja prirodnim bojama

Tradicionalno jaja se bojaju na Veliku subotu, ali lijepo je i tjedan dana ranije ukrasiti dom pisanicama

Fotografija vijesti
Više o

Uskrs

,

pisanice

,

bojanje jaja

,

prirodna boja za jaja

Do Uskrsa je ostalo još samo tjedan dana i vrijeme je da razmislimo kako ćemo ove godine ukrasiti uskršnja jaja. Kupovne boje najčešće su prepune štetnih kemikalija, a jednako lijepe pisanice mogu se dobiti i s prirodnim načinima bojanja. Obojana jaja lijepo će sjati ako ih nakon sušenja premažete komadićem slanine.

Evo kako bojati:

Smeđa jaja
U Hrvatskoj je popularan način bojanja jaja lukom. Jaja kuhana s ljuskama luka imat će lijepu smeđu boju, a kako će boja prodrijeti preko ljuske u bjelanjak, ona će biti i ukusnija. U litri vode prokuhajte ljuske luka (količina ovisi o željenom intenzitetu). Ne zaboravite ocat. Jaja u boji ostavite barem pola sata.

Žuta jaja
U 250 ml vode stavite žličicu šafrana, pričekajte da zakipi te ostavite 30-tak minuta da kuha na laganoj vatri. Na kraju dodajte malo octa. Pošto je pravi šafranskup, alternativno se za žutu boju mogu koristiti kurkuma, listovi kruške ili kamilica. U tom slučaju kurkumu/listove kruške/kamilicu kuhajte u pola litre vode.

Crvena jaja

Naribajte 2-3 korijena cikle te ih prokuhajte u litri vode. Ostavite da kuhaju na laganoj vatri najmanje 30 minuta.

Zelena jaja

Za zelena jaja najbolji je svježi špinat. Grubo ga nasjeckajte i istucite te prokuhajte kao i prethodne sastojke. Lijepa zelena boja može se dobiti i od listova mate čaja.

Narančasta jaja
Naribajte mrkve (5-6 komada) te ih prelijte s malo vode i ostavite da odstoji nekoliko minuta. Potom prokuhajte u 250 ml vode i dobit ćete lijepu prirodnu narančastu boju.

Plava jaja
Nasjeckajte i istucite listove crvenog kupusa. Potom ih prokuhajte u pola litre vode i ostavite na laganoj vatri najmanje 30 minuta. Dodajte ocat i jaja.

Ljubičasta jaja
Ljubičasta boja je malo kompliciranija i skuplja, ali može se dobiti iz sušenih borovnica koje je potrebno prokuhati u 250 ml vode (što više borovnica to će boja biti intenzivnija).

Uzorci na jajima
Ako ne želite obojiti cijelo jaje, prethodno limunovim sokom po ljuski nacrtajte željene uzorke. Ostavite jaja da se osuše te ih uronite u boju. 

24.03.2013. 15:00:55
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh