« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 7 godina i 10 mjeseci
NAPOKON

Pripazite na crveno meso (ipak)

Nalazi znanstvenika s Harvarda ukazuju na veći rizik za smrt kod osoba kojima je crveno meso glavni izvor proteina

Loša vijest za mesoždere
Loša vijest za mesoždere (FreeDigitalPhotos)
Više o

crveno meso

,

proteini

Crveno meso sjajan je izvor proteina, no ne smije se pretjerivati s unosom jer to negativno djeluje na zdravlje, dokazalo je novo istraživanje.

Svako povećanje unosa proteina životinjskog podrijetla za 10% je bilo povezano s prosječno 2% većim rizikom za smrt od bilo kojeg uzroka te 10% većim rizikom za smrt povezanu s bolestima srca.

Nasuprot tome, prosječno znatno manji rizik za smrt su imale osobe koje češće konzumiraju proteine biljnog podrijetla.

Svako povećanje unosa proteina biljnog podrijetla za 3% je bilo povezano s prosječno 10% manjim rizikom za smrt od bilo kojeg uzroka te 12% manjim rizikom za smrt povezanu s bolestima srca.

Znanstveni časopis JAMA Internal Medicine dodaju kako je najveći rizik za smrt uočen kod sudionika istraživanja kojima su glavni izvor proteina činile prerađevine crvenog mesa.

08.08.2016. 11:22:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh