« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
IRAN

Pripadnik Jundullaha priznao upletenost SAD-a u terorističke napade

Brat vođe Jundullaha trebao je biti pogubljen u lipnju, ali zadržan je u zatvoru zbog ispitivanja tijekom kojeg je potvrdio brojne sumnje

Abdolmalek Rigi, vođa 'Božjih vojnika'
Abdolmalek Rigi, vođa 'Božjih vojnika' (Wikipedia)
Više o

SAD

,

terorizam

,

Iran

,

Jundallah

,

Balochistan

,

Abdolhamid Rigi

,

Abdolmalek Rigi

Jedan od vođa iranskih sunitskih pobunjenika još u kolovozu je potvrdio ulogu SAD-a u podršci pokretanja terorističkih akcija u Iranu.

"Nakon sastanka s američkim dužnosnicima u veleposlanstvu SAD-a u Pakistanu održanim prije četiri godine, obećana nam je pomoć u svemu što ćemo trebati", izjavio je Abdolhamid Rigi, brat Abdolmaleka Rigija koji je osnivač i vođa Jundullaha, prenosi kineska agencija Xinhua.

"Amerikanci su nam slali novac i oružje. Od njih smo primili zapovijedi da pokrenemo terorističke akcije u Iranu", rekao je Rigi.

Iranska vlada u utorak je za medije organizirala obilazak Zahedana, glavnoga grada iranske jugoistočne provincije Sistan-Balouchestan gdje im je Abdolhamid Rigi opisao djelovanje svoje skupine. Prikazani su i neki video materijali terorističkih akcija, a novinari su odvedeni i na lokacije na kojima je skupina napala civilne mete.

Rigi je medijima izjavio da je ubio svoju ženu i napao njezinog brata nakon što mu je njegov brat rekao da oni surađuju s iranskim vlastima.

Jundullah (Božji vojnici), je sunitska pobunjenička skupina čije je sjedište u pakistanskom gradu Balochistanu. Tvrde da su do sada ubili oko 400 iranskih vojnika i još veći broj civila. Iran i Pakistan skupinu smatraju terorističkom i opasnom, a njezine pripadnike, kojih je u lipnju Iran smaknuto trinaest, terete za ubojstva, otmice, trgovinu drogom i brojne terorističke napade.

20.10.2009. 18:49:50
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh