« Lifestyle STANOVANJE
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
prste sebi

Princ Charles dobio packu od arhitekata

Podzetnost vječnog nasljednika britanske krune ponekad je i štetna, kako su primjetili britanski arhitekti

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (RIBA)
Više o

princ Charles

,

Royal institute of british architects

Princ Charles trebao bi se držati podalje od pojedinačnih građevinskih projekata i usredotočiti se na promoviranje općeg cilja o održivom razvoju, izjavio je u srijedu predsjednik Kraljevskog instituta britanskih arhitekata (RIBA).

Vodeće britansko udruženje arhitekata pozdravilo je poziv prijestolonasljednika za većim utjecajem javnosti u oblikovanju okoline i njegovu potporu ekološki održivoj gradnji.

No, intervencije u konkretne projekte tako značajnog kritičara moderne arhitekture ugrožava klimav britanski sustav urbanističkog planiranja te guši inovativnu i održivu modernu arhitekturu, dodalo je.

"Ovdje postoji tržište ideja... Kad u individualne projekte intervenira netko s neizmjernim utjecajem i moći ali tko zapravo nije odgovoran javnosti, time se ne potiče to tržište ideja", rekao je u intervjuu agenciji Reuters predsjednik RIBA-e Sunand Prasad.

Richard Rogers, jedan od najcjenjenijih britanskih arhitekata, optužio je u lipnju princa Charlesa da je uništio 5 milijardi dolara vrijedan projekt gradnje stambenog naselja na mjestu nekadašnje vojarne u londonskoj četvrti Chelsea, nakon što se tvrtka u vlasništvu katarske kraljevske obitelji povukla iz projekta nakon Charlesova pisma.

Od gradnje se odustalo nakon gotovo dvije godine rada Rogersova tima što je uzdrmalo zajednicu arhitekata u Velikoj Britaniji.

Izvor: Hina

19.08.2009. 18:16:39
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh