« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 7 godina i 10 mjeseci
SAVJETI

Prilagodite prehranu ljetnim vrućinama

Odabirom lakše prehrane postići ćete bolje raspoloženje tijekom cijelog ljeta, imat ćete više energije za izlaske, više koncentracije na poslu, a oni koji su na ljetnom odmoru će se uistinu i odmoriti

Ljeti se jedu lakši obroci
Ljeti se jedu lakši obroci (Shutterstock)
Više o

ljeto

,

vrućine

,

prehrana

,

namirnice

Prvi naš korak u suočavanju sa ljetnim vrućinama trebao bi biti konzumiranje veće količine vode. Nastojte izbjegavati ledene čajeve, kupovne sokove, pivo i kavu jer sadrže tvari koje će dodatno opterećivati vaše tijelo. Uostalom, jedino prirodna voda sadrži elemente prijeko potrebne ljudskom tijelu kako bi moglo normalno funkcionirati. P

rilikom velikih vrućina voda čuva tijelo od dehidracije, rashlađuje organizam i čini kožu vlažnom. Pri nedostatku vode mišići gube snagu, pada krvni tlak, krv gubi cirkulaciju te se osjećamo sve umornije. Pojačano znojenje je znak da vaše tijelo dehidrira. Također imajte na umu, iako se u klimatiziranoj prostoriji osjećate ugodno, vaše tijelo se ipak isušuje zbog suhog zraka u istoj prostoriji. Dakle, pijte čistu izvorsku vodu ne samo kada ožednite već i kada niste žedni, jer se u protivnom slučaju vaše tijelo pregrijava i izlažete se riziku od toplinskog udara.

Svakako treba imati na umu i konzumiranje laganije prehrane, kako ne bismo dodatno opterećivali organizam već izmučen velikim temperaturama. Jelovnik mora biti bogat hranjivim tvarima, ali i tekućinom. Idealna kombinacija su: juhe tople ili hladne, salate, puno voća i povrća. Naravno da ćete tu i tamo pojesti pokoji kolač, svratiti u fast food ili na obilnu večeru kod prijatelja, ali na ovako velikim temperaturama potrebnija vam je hrana bogata zdravim tvarima nego naprosto pun želudac.

Juhe djeluju povoljno na vašu probavu, okrepljuju cijeli organizam te ubrzavaju metabolizam. Najbolje juhe su one od sezonskog povrća. Kod spravljanja salata, birajte povrće bogato vodom kao što su: krastavci, rajčice, paprika kako bi vaš organizam dobio mnogo tekućine i što lakše probavio unesenu hranu. Na zaboravite dodati malo maslinovog ulja, jabučnog octa...

Također bi bilo dobro pridodati pažnju voću i povrću narančaste boje (mrkva, dinja i marelica) koje sadrži betakaroten, tvar koja se pretvara u vitamin A i štiti kožu prilikom izlaganja UV zrakama. Najpopularnije voće tijekom ljetnih dana je vjerojatno lubenica. Zbog njenog slatkog okusa mnogi je upotrebljavaju kao poslasticu.

No mnogi od nas ne znaju da lubenica također sadrži čitav niz tvari korisnih za naš organizam. U ovom osvježavajućem voću nalazimo vitamine A, B i C, minerale poput cinka i mangana, te vlakna i karotene. Sastoji se od 90 % vode, ali svakako ćete se zasititi konzumirajući ju bez obzira na vrlo mali broj kalorija. Izvrsno djeluje protiv zatvora, potpomaže probavu, čisti mokraćni sustav i pomaže kod bubrežnog kamenca.

Odabirom lakše prehrane postići ćete bolje raspoloženje tijekom cijelog ljeta, imat ćete više energije za izlaske, više koncentracije na poslu, a oni koji su na ljetnom odmoru će se uistinu i odmoriti.

Kako bi vam još više olakšali vruće ljetne dane savjetujemo vas s jednim drevnim indijskim receptom za rashlađivanje tijela, preuzet iz knjige „Program Božanskog Zdravlja":

Lassi

Lassi je jedno od najboljih pića za vrijeme vrućih ljetnih dana. Da bi napravili Lassi, pjenjačom mješajte svjež i hladan jogurt dok ne postane kremast. Dodajte isto toliko vode ili vode pomiješane s malo mlijeka. Stavite malo meda za zaslađivanje. Da bi povećali hranjive vrijednosti, možete dodati i prstohvat šafrana ili kardamoma. Ovo piće je jako dobro za hlađenje tijela, bogato je vitaminima, pogotovo vitaminom B12.

Autor: Goran Mizdrak, učitelj Divine Health Programa u Divine Energy Parku

© Copyright Divine Energy Park

06.07.2016. 09:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh