« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina
SVE NAS JE VIŠE

Prikupljeno 65 posto potrebnih potpisa za referendum o ZOR-u

Koordinacija sindikalnih središnjica priopćila je kako je prema procjenama s terena dosad prikupljeno približno 65 posto potpisa za raspisivanje referenduma

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Cropix)
Više o

peticija

,

Zakon o radu

,

potpisi

Sindikati zamjećuju usporavanje porasta broja prikupljenih potpisa, pa središnjice i u priopćenju "pozivaju građane da se odazovu i daju svoj potpis kako bi skupili dovoljan broj glasova za raspisivanje referenduma".

Usporavanje potpisivanja dijelom je rezultat organizacijskih propusta, rekao je koordinator sindikalnih središnjica Ozren Matijašević nakon današnje sjednice koordinacije. Možda je, kaže, brzina prikupljanja potpisa prethodnih dana djelovala na građane tako da oni misle da nije potrebno potpisati peticiju, no svi građani su dobrodošli i njihovi potpisi su potrebni.

I predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić napominje kako se usporava potpisivanje prijedloga za referendum te ističe da sindikati trebaju uložiti sve moguće napore da se ljude motivira na potpisivanje.

Matijašević ističe i kako na današnjem sastanku koordinacije nije razmatran jučerašnji poziv premijerke Jadranke Kosor na nastavak pregovora, jer je ranije odlučeno da nema pregovora za vrijeme skupljanja potpisa.

Komentirajući današnji istup potpredsjednika HDZ-a i saborskog zastupnika te stranke Andrije Hebranga, Matijašević je rekao kako mu "zahvaljuje što je poslušao njegov prijedlog da predstavnici vlasti što češće istupaju jer će nakon tih istupa biti više onih koji podržavaju sindikate".

U vezi Hebrangove izjave da je nedopustivo da sindikalni čelnik poručuje predsjedniku Sabora Luki Bebiću da ne smije u saborsku proceduru stavljati izmjene ZOR-a prije završetka prikupljanja potpisa, Matijašević je rekao da je njegov cilj i bio utjecati na Sabor te da je normalno da Sabor ne raspravlja o temi o kojoj traje izjašnjavanje građana.

"Osobno sam zadovoljan što aktivnosti u kojima sudjelujem ne odgovaraju Hebrangu i koje on ne podupire, jer bih se u zabrinuo kad bi bilo suprotno", rekao je Matijašević.

Hrvatski sindikati od 9. lipnja skupljaju potpise za raspisivanje referenduma protiv izmjena ZOR-a. Do 23. lipnja trebaju prikupiti oko 450.000 potpisa kako bi potaknuli raspisivanje referenduma protiv Vladina prijedloga izmjena ZOR-a, koji bi, po ocjeni sindikata, mogao uništiti sustav kolektivnih ugovora. (hina/metro-portal)

15.06.2010. 15:28:19
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh