« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
DRUŠTVO ZNANJA

Ivo Josipović obišao sveučilišni kampus na Borongaju

POGLEDAJTE VIDEO - Predsjednik je pohvalio lokaciju znanstveno-učilišnog kampa i s predstavnicima studenata razgovarao o njihovom standardu

Ivo Josipović kampus Borongaj
Ivo Josipović kampus Borongaj (Bruno Konjević/CROPIX/Infopunkt)
Više o

studenti

,

Sveučilište u Zagrebu

,

Radovan Fuchs

,

Ivo Josipović

,

Dresdenski kodeks

''Lokacija Borongaj je prepoznata kao jedno od ključnih mjesta razvoja Hrvatske kao društva znanja'', istaknuo je danas predsjednik Ivo Josipović prilikom obilaska znanstveno-učilišnog kampa na Borongaju.

Osim pitanja standarda i drugih strateških pitanja važno je pitanje razvoja cijelog znanstveno obrazovnog sustava na moderan način koji će omogućiti stjecanje dobrih znanja i da se mladi ne školuju za burzu, nego za radna mjesta ili odlaze inozemstvo. No, ne znači svaki odlazak u inozemstvo nešto loše, treba postojati komunikacija s drugim društvima i inozemstvom, ali bi bilo dobro da mladi ljudi koju odu van da se i vrate ili bar da zadrže komunikaciju s domovinom, istaknuo je Josipović.

>> Josipović traži rezultate vladinih gospodarskih mjera

Predsjednik je rekao i kako ne podržava da oni koji neredovito studiraju, odnosno ne polažu ispite, imaju pravo na besplatno obrazovanje, jer taj studij plaćaju roditelji iz svojih plaća, pa za ono što plaćaju trebaju dobiti protuvrijednost, a to je znanje i uspjeh studenata.

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Radovan Fuchs rekao je da nije ostvareno sve što je planirano, ali da nije ni bilo realno za očekivati da se u roku od dvije do tri godine dovrši cjelokupan kompleks na 70 hektara, no da su planovi vrhunski i kvalitetni. Lokacija Borongaj je dragulj ne samo u Hrvatskoj, nego i šire u smislu uvjeta i veličine za sveučilišni i znanstveni kampus, naglasio je Fuchs.

Najavio je da uskoro kreće raspisivanje međunarodnog natječaja za urbanističko rješenje cijelog kompleksa. Napravljena je podjela na sveučilišni i manji znanstveno-institutski dio te za studentski standard sa sportskim objektima. Radi se i na raščišćavanju gruntovnice, da bi ukupan prostor bio pripremljen za početak gradnje različitih fakulteta i sadržaja koje je Sveučilište odlučilo ovdje smjestiti.

Razgovaralo se i o tome da se izgradnja ubrza sinergijskim učinkom Ministarstva, odnosno Vlade i Sveučilišta. Konkretno, prodajom elitne lokacije studentskog doma na Laščini sa 450 mjesta moglo bi se prikupiti novac za izgradnju najsuvremenijeg doma sa 2.000 mjesta na Borongaju, rekao je Fuchs. Nije mogao precizirati rokove dovršetka tog projekta, no drži da ga je moguće ostvariti kroz nekoliko godina. (hina/metro-portal)

15.06.2010. 16:09:22
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh