« Ekosfera
objavljeno prije 15 godina i 7 mjeseci

Prijenosni WC za čišći Everest

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Mount Everest

,

prenosni WC

,

Dawa Steven Sherpa

Mladi, ekološki osvješten nepalski alpinist nastoji popularizirati prenosivi WC u obliku plastične kante s poklopcem, kako bi Mt. Everest, osim svog ostalog smeća, bio pošteđen i tog ljudskog otpada, javlja u nedjelju Reuters.

Stotine alpinista svake godine hrli na najvišu planinu svijeta, no u baznom logoru nema sanitarnog čvora, pa su penjači osuđeni na čučanje na otvorenom, uglavnom iza kakve stijene.

"Ovaj je WC lako prenosiv i siguran", tvrdi 25-godišnji Dawa Steven Sherpa koji je u svibnju vodio ekološku ekspediciju na Mt. Everest kako bi Majku božicu očistili od nakupljenog smeća. Njegov tim je tijekom jednomjesečne ekspedicije s planine sišao s 965 kilograma raznog otpada, konzervi, kartuša, šatora, izgubljenih cepina i dereza pa čak i dijelova talijanskog helikoptera koji se srušio prije 35 godina. Donijeli su također i tijelo britanskog penjača koji je na Everestu poginuo 1972. godine ali i 65 kilograma ljudskog izmeta za koji je bio odgovoran njegov 18-člani tim.

Njegov prenosivi plastični WC je osmišljen za sigurno spremanje fekalija, a ne propušta ni smrad, objasnio je Sherpa.

"Nužan je ekološkiji pristup penjanju na visoke planine kako bi one ostale pošteđene negativnog ljudskog utjecaja", ustvrdio je mladi Nepalac. Osim toga, turizam, a posebice alpinizam, važan su dio prihoda za Nepal a turisti baš ne vole doći u "netaknutu divljinu" da bi potom izbjegavali hodanje po fekalijama, dodao je.

Od 1953. godine na Mt. Everest se popelo oko 3000 ljudi.

16.11.2008. 12:54:04
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh