« Ekosfera
objavljeno prije 15 godina i 7 mjeseci
Du, du, du, nema nam ...

Podzemne poplave ubrzavaju otapanje leda

Kao da globalno zagrijavanje nije dovoljno samo po sebi, evo nove nevolje.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Antarktika

,

otapanje ledenjaka

,

Grenland

,

ledene kape

Poplave ispod ledene kape koja pokriva Antarktik i Grenland pridonose bržem otapanju ledenjaka i, prema tome, porastu razine mora, prema studiji objavljenoj u nedjelju u časopisu Nature Geoscience.

Brzina otapanja ledenjaka Byrd na istoku antarktičkog kontinenta ubrzala se za 10 posto od prosinca 2005. i veljače 2007. u odnosu na prosjek u prošlim desetljećima, izvijestila je ekipa američkih stručnjaka.

Početak tog ubrzanja dogodio se kada je iz dvaju jezera ispod ledene kape, na dvjestotinjak kilometara iznad ledenjaka, isteklo 1,7 prostornih kilometara vode, što je dovelo do velike podzemne poplave, prema Leigh Stearnsu sa sveučilišta u Maineu i njegovih kolega koji su koristili podatke dobivene NASA-inim laserskim visinomjerom na satelitu ICESat.

"Voda koja djeluje kao podmazivač i smanjuje trenje u bazi ledenjaka, ubrzava otapanje leda", piše u komentaru na studiju Helen Fricker sa Oceanografskog instituta Scripps u La Jolli, u Kaliforniji.

Brzina otapanja ledenjaka na Antarktiku i na Grenlandu koji, poput Byrda, izlaze na more, izravno utječe na razinu oceana.

Sadašnja predviđanja Međuvladine stručne skupine za klimu (GIEC) koja govore o porastu razine mora od 18 do 59 cm do 2100., ne uzimaju u obzir buduće ponašanje polarnih kapa na Antarktiku i na Grenlandu. (hina/metro-portal)

16.11.2008. 15:19:54
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh