« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 10 mjeseci
ZADUŽIVANJE

Prijedlog zakona prošao u Senatu, čeka se Obamina objava

Predsjedniku Obami ostalo je samo nekoliko sati za objavu teksta prije krajnjeg roka u utorak u ponoć, odnosno srijeda 5 ujutro po srednjoeuropskom vremenu

Fotografija vijesti
Više o

Barack Obama

,

američki Senat

,

američki dug

Sa 74 glasa za i 26 protiv američki je Senat danas odobrio prijedlog zakona o podizanju limita zaduživanja zemlje, a budući da ga je dan ranije prihvatio i Predstavnički dom, za finalizaciju zakona preostaje još samo parafiranje od strane predsjednika Baracka Obame, piše Hina.

Predsjedniku Obami ostalo je samo nekoliko sati za objavu teksta prije krajnjeg roka u utorak u ponoć (srijeda 5 ujutro po srednjoeuropskom vremenu). Za usvajanje teksta bilo je nužno najmanje 60 od ukupno 100 senatora.

Američki predsjednik potpisat će zakon o povećanju vanjskoga duga i smanjenju proračunskih davanja čim stigne na njegov stol, poručio je preko Twittera u utorak voditelj ureda za informiranje Bijele kuće Dan Pfeiffer.

Kompromis postignut u nedjelju navečer između Bijele Kuće i parlamentarnih vođa demokrata i republikanaca dopušta povišenje limita američkog zaduživanja, koje je 16. svibnja doseglo maksimum s 14.294 milijardi dolara. Tu mjeru prate proračunska smanjenja, do 2.500 milijardi dolara u dvije etape tijekom deset godina.

"To nije plan smanjenja deficita kako bih ga ja napisao", rekao je u utorak neposredno prije glasovanja šef republikanske manjine Mitch McConnell pred Senatom. Republikanci su željeli veće proračune redukcije.

Vođa demokrata Harry Reid naglasio je da je riječ o kompromisu između dviju stranaka. Dodao je da "većina demokratskih, neovisnih i republikanskih zastupnika smatra taj dogovor nepravednim jer najbogatiji nisu dali svoj doprinos".

Tekst ne predviđa povećanje ikakvih poreza, što je rezultat pritiska republikanaca pred kojim je Obama morao popustiti kako bi omogućio dogovor..

02.08.2011. 21:38:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh