« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
MINISTARSTVO FINANCIJA:

Prijave poreza na dohodak zaprimaju se do 1. ožujka

Za prijavu poreza uglavnom nema promjena, a pojednostavljenja se najavljuju kod dokumentacije vezane za neke olakšice

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Srđan Vrančić/Cropix)
Više o

porez na dohodak

,

OIB

,

Ministarstvo financija

,

Porezna uprava

,

porez prijava

,

porezna stopa

Hrvatski građani koji namjeravaju predati godišnju prijavu poreza na dohodak za 2009. godinu to trebaju učiniti u idućih mjesec dana, do 1. ožujka ove godine.

Godišnje prijave poreza na dohodak, koje će po prvi put podnijeti s iskazanim osobnim identifikacijskim brojem (OIB), treba predati do kraja veljače, no, kako je zadnji dan, 28. veljače, nedjelja, ove je godine krajnji rok za podnošenje prijava pomaknut na ponedjeljak, 1. ožujka.

U prošloj je godini bilo podneseno 1,09 milijuna prijava poreza na dohodak za 2008. godinu, a isplaćeno više od 1,8 milijardi kuna povrata poreza. Za prošlu je godinu obrađeno više od 97 posto prijava, a iz Ministarstva financija napominju kako se obrade i povrati nastavljaju i dalje. Za kraj, dodaju, obično ostaju prijave za koje nije stigla potpuna dokumentacija ili poslodavci nisu uplatili porezna davanja.

Za prijavu poreza na dohodak za 2009. godinu vrijede gotovo ista pravila kao i za godinu prije, a neka pojednostavljenja poreznici najavljuju kod dokumentacije vezane za olakšice za stambene kredite i dopunsko zdravstveno osiguranje.

Promjena nema vezano za porezne stope i iznos osobnog odbitka koji iznosi 1.800 kuna mjesečno, ili na godišnjoj razini 21.600 kuna, a osobni odbitak za umirovljenike 3.200 kuna mjesečno, odnosno 38.400 kuna na godišnjoj razini.

I dalje četiri porezne stope

Za oporezivanje dohotka primjenjuju se četiri porezne stope - 15 posto (na iznos od godišnje porezne osnovice do 43.200 kuna); 25 posto (na razliku od 43.200 do 108.000 kuna); 35 posto (na razliku od 108.000 do 302.400 kuna), dok se najveća stopa, 45 posto obračunava na iznose iznad 302.400 kuna.

U godišnjoj prijavi poreza na dohodak za 2009. godinu građani, kao i do sada, mogu kao ostale porezne olakšice do maksimalno 12.000 kuna prijaviti uplaćene premije životnog osiguranja s obilježjem štednje, uplaćene premije dopunskog i privatnog zdravstvenog osiguranja i dobrovoljnog mirovinskog osiguranja (tzv. treći stup), izdatke za zdravstvene usluge i ortopedska pomagala, te za stambene potrebe.

No, te će se olakšice priznavati samo uz potrebnu dokumentaciju, npr. izvješća banaka o stambenim kreditima, odnosno kamatama na stambene kredite, izvješća osiguravajućih ili mirovinskih društava o uplaćenim premijama životnog osiguranja i dobrovoljnog mirovinskog osiguranja, račune za obavljene popravke u stanovima i plaćene najamnine za podstanare, račune za lijekove i ortopedska pomagala.

Pojednostavljenja, s obzirom na izmjene Pravilnika o porezu na dohodak (Narodne novine 146/09) poreznici najavljuju za građane koji su već koristili olakšicu za stambene potrebe i za to već dostavili potrebne isprave (izrijekom navedene u pojedinim člancima Pravilnika), kao primjerice za preslik kupoprodajnog ugovora, preslik ugovora o kreditu, preslik građevinske dozvole i ostale propisane izjave.

Ove godine građani te isprave neće morati ponovno dostavljati, no, poreznici ih mogu iznimno zatražiti te isprave neovisno o tome što su ih već dostavili Poreznoj upravi. Poreznici također napominju da građani koji ne prilažu spomenute isprave obvezno trebaju navesti popis tih isprava koje su već dostavili Poreznoj upravi kao prilog godišnjoj prijavi i napomenuti za koje su ih razdoblje (godinu) dostavili.

Jednostavnije dopunsko zdravstveno osiguranje

Pojednostavljenja se najavljuju i kod dopunskog zdravstvenog osiguranja - obveznici za koje je Hrvatsko zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) Poreznoj upravi dostavio podatke o uplaćenim premijama dopunskog nisu obvezni uz prijavu priložiti potvrdu HZZO-a, uz uvjet da im HZZO omogući dostupnost tih podataka.

Naime, u tijeku je suradnja s HZZO-om za dostavu potrebnih podataka, a Zavod u roku za podnošenje prijava građanima treba osigurati podatke o visini uplaćenih premija dopunskog zdravstvenog.

Vezano za krizni porez i prijavu poreza na dohodak, poreznici ističu da je "poseban porez na plaće, mirovine i druge primitke konačan porez i ne prijavljuje se u godišnjoj prijavi poreza na dohodak".

Ministarstvo financija i Porezna uprava na svojim su internet stranicama (www.mfin.hr i www.porezna-uprava.hr) objavili upute za ispunjavanje godišnjih prijava poreza na dohodak, odgovore na najčešća pitanja, a informacije se mogu dobiti i u kontakt centru Porezne uprave na besplatne brojeve telefona 0800-10-01 ili 0800-66-99-33. (hina/metro-portal)

01.02.2010. 17:59:43
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh