« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
ZORAN LUBURIĆ:

Prisluškivanja i priznanja zaslužna su za presudu u slučaju 'Ineks 3'

Sudac Luburić izjavio je da su priznanja glavnog posrednika, sveučilišnog asistenta i studenata posebno pridonijeli osuđujućoj presudi

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Goran Mehkek/Cropix )
Više o

Tihomir Vranešević

,

Ekonomski fakultet

,

mito

,

Deša Mlikotin Tomić

,

Zoran Luburić

,

Indeks 3

,

Jadranko Grgona

,

Milan Ćevid

,

Marko Slipčević

Presuda za korupciju na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu rezultat je tajno prisluškivanih telefonskih razgovora te priznanja glavnog posrednika, sveučilišnog asistenta i studenata koji su pred sudom potvrdili da su davali mito za prolaz na ispitima, obrazložio je sudac zagrebačkog Županijskog suda Zoran Luburić nepravomoćnu presudu u slučaju "Indeks 3".

Sudsko vijeće kojim je predsjedao danas je zbog kupoprodaje ispita na Ekonomskom fakultetu osudilo 19 profesora, posrednika i studenata, među kojima i bivšu predsjednicu saborskoga Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa i profesoricu trgovačkog prava Dešu Mlikotin-Tomić, kažnjenu s 14 mjeseci zatvora.

"Tijekom suđenja je potvrđeno da su svi osuđeni počinili radnje koje im se optužnicom stavljaju na teret", kazao je Luburić. Dodao je da su optužbe za zloporabu položaja i ovlasti, primanje i davanje mita te protuzakonito posredovanje dodatno potvrđene i tzv. presudama u istrazi te posebno priznanjima dvoje studenata, asistenta Marka Slipčevića te glavnog posrednika, prvooptuženog Milana Ćevida koji je priznao krivnju po svim točkama optužnice.

Studenti uhvaćeni u davanju mita kasnije su potvrdili da su se ispiti mogli kupiti za iznos od nekoliko stotina do dvije tisuće eura.

Najteži zločin je primanje mita

Upravo je primanje mita sudsko vijeće istaknulo kao najteži zločin u ovom postupku pa je za profesore Dešu Mlikotin-Tomić, Jadranka Grgonu i Tihomira Vraneševića prihvatio prijedlog USKOK-a da im se uz zatvorske kazne i zabrani rad na Sveučilištu.

Uz osam mjeseci zatvora Vranešević će profesorsku karijeru tako morati prekinuti na dvije godine, Mlikotin Tomić na tri, a Grgona na čak pet godina, u što se neće ubrajati vrijeme provedeno iza rešetaka. Tu mjeru, međutim, sud nije primjenjivao na ostale profesore, osuđene na uvjetne kazne.

Uz profesore osuđene za mito, od kojih je s 22 mjeseca najteže kažnjen Grgona, te glavnog posrednika Ćevida, koji je unatoč priznanju osuđen na dvije i pol godine, bezuvjetnim je zatvorom u trajanju od 18 mjeseci kažnjena i voditeljica studentske referade Julijana Ljubić.

Od 19 nepravomoćno osuđenih, 14 optuženika kažnjeno je uvjetno od šest mjeseci do godine i osam mjeseci, uz rok kušnje od jedne do četiri godine, a profesorica Nina Liszt te student Danijel Malarić jedini su optuženici koji su nakon sedmomjesečnog suđenja oslobođeni optužbi.

Izlazeći iz suda na Zrinjevcu Deša Mlikotin-Tomić pred novinarima je najavila žalbu na presudu. "Ne znam je li postupak bio politički, ali znam da nisam kriva za ništa", dodala je.

Žalbu na visinu kazne najavio je i Ćevidov odvjetnik Petar Pavković, dok je predstavnica USKOK-a Tamara Laptoš rekla da je presuda očekivana te da će o mogućoj žalbi u USKOK-u odlučiti nakon što dobiju pismeno obrazloženje. (hina/metro-portal)

01.02.2010. 17:35:02
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh