« Život
objavljeno prije 5 godina i 11 mjeseci
Zanimljivo!

Prijatelji dijele slične moždane valove

Prijatelji pokazuju slične reakcije na iste situacije, pa se to smatra glavnim razlogom zašto su uspjeli kliknuti međusobno

Evo kako zapravo stvaramo prijatelje
Evo kako zapravo stvaramo prijatelje (Pixabay)
Više o

prijatelji

,

prijateljstvo

,

moždani valovi

Postoje razlozi zašto se među nekim ljudima rađa prijateljstvo, a s drugima si jednostavno ne možemo „kliknuti".

Jedna od novijih studija pokazala je da prijatelji dijele slične moždane valove, čime se prijateljstvo počelo proučavati na jednoj potpuno novoj razini.

Naime, odlučeno je provjeriti ulogu živčanih reakcija pri druženju između prijatelja, kako bi se provjerilo što imaju zajedničko, a što ne, osim fizičkih osobina i demografske pozadine.

Dr. Carolyn Parkinson sa sveučilišta u Kaliforniji sa svojim je kolegama koristila snimke magnetske rezonance sudionika dok su gledali unaprijed pripremljene videosnimke kojima se pokušalo provjerili hoće li njihove živčane reakcije biti jednake kao u trenucima druženja s prijateljima.

Prije gledanja video klipova, 279 studenata, sudionika u ispitivanju, odgovaralo je na upitnik o kolegama s fakulteta koje također smatraju prijateljima.
Manja grupa od njih 42 kasnije je gledala nekoliko različitih videosnimaka, poput astronautova pogleda na Zemlju, snimku vjenčanja, dokumentarac o malim životinjama i komični skeč.

Osobe koje su u upitniku tvrdile da su prijatelji imale su sličnije reakcije na video klipove od onih s kojima nisu bili prijatelji.

„Naši rezultati sugeriraju da prijatelji imaju slične reakcije na doživljaje i situacije koje se zbivaju oko njih", tvrdi dr. Parkinson. „Iskustva koja na taj način dijele mogu postaviti temelje razvijanjem bliskijeg odnosa."

Piše: Andrea Holi
22.05.2018. 18:05:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh