« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
IAEA

Prihvaćena rezolucija o izraelskom nuklearnom naoružanju

Izrael, koji je jedina nuklearna sila na Bliskom istoku, očekivano je izjavio da ne planira surađivati

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

Izrael

,

Bliski istok

,

IAEA

,

nuklearno oružje

,

Međunarodna agencija za atomsku energiju

Rezolucija arapskih zemalja kojom se izražava zabrinutost zbog izraelskoga nuklearnog oružja, prihvaćena je u petak na sastanku Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) nakon glasovanja u kojem su došle do izražaja razlike između zemalja u razvoju i industrijski razvijenih zemalja.

Promatrači ističu kako je to prvi put nakon 1991. godine da se na konferenciji IAEA-e prihvaća takva odluka. Iranski veleposlanik Ali Asgar Sultanija izjavio je da je uspješno glasovanje vrlo bitno. Dokument koji su sponzorirale arapske zemlje prihvaćen je s 49 glasova za, uglavnom zemalja u razvoju, prema 45 glasova protiv, među kojima su većinom zemlje EU-a i SAD. Od stalnih zemalja članica UN-ova Vijeća sigurnosti Kina i Rusija poduprle su dokument kojim se "izražava zabrinutost zbog izraelskih nuklearnih potencijala".

Rezolucijom se poziva Izrael da prihvati Sporazum o neširenju nuklearnog oružja te da sav svoj nuklearni program stavi na raspolaganje inspektorima IAEA-e, što bi prisililo zemlju da odustane od izrade nuklearnog oružja.

Izraelski izaslanik David Danieli izjavio je kako njegova zemlja ne kani surađivati, kad je riječ o spomenutoj rezoluciji.

Istaknuo je da bi po izraelskom stajalištu prije nastojanja u regionalnom razoružanju trebalo pristupiti mirnu rješenju problema na Bliskom istoku. Prihvaćanje rezolucije "odražava hipokriziju", smatra Danieli, s obzirom na to da su je poduprle zemlje poput Irana i Sirije, obje pod istragom IAEA-e zbog nuklearnog oružja.

(Hina/Metro-portal)

 

18.09.2009. 16:54:54
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh