« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
Bez štita u banani

Poljaci i Česi optužili Amerikance za izdaju

Poljski i češki tisak s dubokom je zabrinutošću komentirao odluku predsjednika Baracka Obame da zamrzne projekt obrambenog štita u srednjoj Europi.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

SAD

,

Poljska

,

Češka

,

raketni štit

"Izdaja! Amerikanci su nas prodali Rusiji i zabili nož u leđa", piše poljski tabloid Fakt na naslovnici.

No stanovnici poljskog sela Redzikowa u petak su lakše disali, javlja u svojoj reportaži njemačka agencija dpa. "To su najbolje vijesti koje sam čuo ove godine. Napokon je netko na vrhu shvatio da nikomu ne treba ta baza i da bi nas sve dovela u opasnost", rekao je stanovnik Tadeusz Krajnik za lokalni list Glos Pomorza.

Poljski predsjednik Lech Kaczynski izrazio je zabrinutost Obaminom novom strategijom koja Poljsku ostavlja u opasnoj "sivoj zoni" između zapadne Europe i bivše sovjetske sfere.

Američki ministar obrane Robert Gates drži da još ima izgleda za sudjelovanje Poljske i Češke u promijenjenu sustavu raketne obrane, ali nije, čini se, umirio Varšavu i Prag, piše američka agencija AP. Kaczynski je izrazio nadu da će SAD sada ponuditi Poljskoj druge oblike "strateškog partnerstva".

Česi u strahu od Rusije

Češki ministar vanjskih poslova Jan Kohout rekao je pak da je američkim dužnosnicima podnio dva konkretna prijedloga za jačanje američko-češkog partnerstva. Tako bi SAD trebao osnovati ogranak West Pointa (elitne vojne akademije) za članice NATO-a u srednjoj Europi te "poslati češkog znanstvenika u američku svemirsku misiju na međunarodnu svemirsku postaju".

Uvodnik uglednog ekonomskog češkog lista Hospodarske Novine piše: "Saveznik kojemu smo vjerovali izdao nas je, razmijenio nas je za vlastite, bolje odnose s Rusijom, od koje, s pravom, strahujemo."

Vlada bivšeg američkog predsjednika Georgea W. Busha tvrdila je da planirani proturaketni štit sastavljen od 10 presretača raketa u Poljskoj, odnosno radarskog sustava u Češkoj, treba štititi Europu od mogućih napada iz Irana. No Poljaci i Česi u tome su vidjeli zaštitu od Rusije, koja je projekt držala prijetnjom u vlastitu stražnjem dvorištu. "Nema radara. Rusija je pobijedila", donosi na naslovnici češki dnevnik Mlada Fronta Dnes.

Pentagon sada razmatra sustav od oko 40 raketa koji bi do 2015. bio postavljen na dva ili tri mjesta diljem Europe, podsjeća AP.

(Hina/Metro-portal)

18.09.2009. 17:16:46
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh