« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
ipak pravda?

Australija ipak traži izručenje kapetana Dragana Hrvatskoj

Australske vlasti ipak ne žele da ta zemlja postane sigurno utočište za potencijalne zločince

(Cropix)
Više o

Dragan Vasiljković

,

Kapetan Dragan

,

izručenje Hrvatskoj

,

australski savezni sud

,

Brian O'Connor

Australsko Ministarstvo unutarnjih poslova predalo je u četvrtak žalbu na odluku Saveznog suda o puštanju iz pritvora Dragana Vasiljkovića, poznatijeg kao Kapetan Dragan, javlja Index.

Tako australska vlada ipak traži izručenje tog osumnjičenika za ratne zločine Hrvatskoj.

- Australska vlada prihvatila je međunarodnu suradnju na području suzbijanja kriminala i optužbe za ratne zločine ozbiljno shvaća, te želi osigurati da Australija ne postane sigurno utočište za potencijalne zločince - izvijestili su danas iz ureda ministra Brendana O'Connora.

Tako će možda ipak doći do promjena odluke kojom je Kapetan Dragan 4. rujna pušten iz zatvora u Sydneyu.

Australski Savezni sud je, naime, 2. rujna uvažio Vasiljkovićevu žalbu na odluku o izručenju jer je zaključio da postoji velika vjerojatnost da bi mu se u Hrvatskoj sudilo na temelju predrasuda samo zato što je po nacionalnosti Srbin.

Vasiljković je po izlasku iz pritvora u medijima često isticao kako je australska pljuska Hrvatskoj presuda od međunarodnog značaja. Samouvjereno je govorio kako je njegov presedan osigurao da više ni jedna zemlja Hrvatskoj nikad više neće izručiti ni jednog Srbina.

Dragan Vasiljković je u Sydneyu kao australski državljanin Daniel Snedden uhićen 2006. i to na temelju međunarodne tjeralice koju je za njim raspisala Hrvatska.

Prema optužnici šibenskog Županijskog državnog odvjetništva, tereti ga se da je kao zapovjednik paravojne postrojbe, protivno Ženevskoj konvenciji, 1991. i 1993. zlostavljao i ubijao zarobljenike, pripadnike HV-a i Hrvatske policije.

18.09.2009. 13:47:53
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh