« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca
ŽENEVA

Prihvaćena deklaracija o rasizmu

Rano prihvaćanje teksta trebalo bi održati mir na konferenciji i vratiti ju planiranim temama.

(Corbis)
Više o

Izrael

,

Mahmud Ahmadinedžad

,

UN

,

Ženeva

,

rasizam

,

Bernard Kouchner

,

konferencija o rasizmu

,

deklaracija protiv rasizma

Izaslanici na UN-ovoj konferenciji u utorak su prihvatili deklaraciju protiv rasizma u kojoj se poziva na borbu protiv netolerancije i diskriminacije, kojom su pokušali smiriti posljedice istupa iranskog predsjednika.

Tekst, koji potvrđuje prijeporan dokument iz 2001. i u kojem se šest puta spominju Izrael i Bliski istok, prihvaćen je konsenzusom i bez rasprave na javnoj sjednici, mnogo prije kraja jednotjedna skupa.

U ponedjeljak su desetci izaslanika napustili skup pošto je iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad Izrael optužio za "čistu rasističku vlast", što su UN-ovi dužnosnici ocijenili "neukusnim" i "neprihvatljivim".

Rano prihvaćanje teksta, o kojem se pregovaralo više mjeseci u pripremnim razgovorima u Ženevi, trebalo bi održati mir na konferenciji i vratiti u središte teme koje su na službenom rasporedu, poput povezanosti siromaštva i diskrimancije.

Francuski ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner u utorak je rekao da bi prihvaćanje teksta bio "porazan za Ahmadinedžada". Za njegove izjave UN-ova izvjestiteljica za ljudska prava rekla je da su iznesene u težnji za "potpunom konfrontacijom".

"To nije pitanje različitih gledišta. To je pitanje neprijateljstva u tim gledištima", rekla je Asma Jahangir, posebna izvjestiteljica o slobodi vjere i vjeroispovijedi.

Prihvaćeni dokument poziva države na borbu protiv netolerancije i diskriminacije, a službeno će biti potvrđen na zadnjoj sjednici konferencije u petak. (hina/metro-portal)

21.04.2009. 21:24:56
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh