« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca
BARACK OBAMA:

Moguće je procesuiranje odgovornih za dopuštanje mučenja

Obama će odluku o kaznenom progonu ostaviti ministru pravosuđa Ericu Holderu.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Barack Obama

,

CIA

,

mučenje

,

Dick Cheney

,

Michael Hayden

,

CIA mučenje

,

Eric Holder

Američki predsjednik Barack Obama u utorak je ostavio ovorenom mogućnost procesuiranja vodećih pravnika Bushove vlade, autora pravila koja su omogućila primjenu "oštrih" metoda ispitivanja osumnjičenih za terorizam, koje sadašnja vlada izjednačuje s mučenjem.

Obama je kazao da dužnosnici Središnje obavještajne agencija CIA-e, koji su slijedili ta pravila trebaju biti pošteđeni kaznenog progona, no kad je riječ o pravnicima koji su sastavljali te memorandume, to će prepustiti ministru pravosuđa Ericu Holderu.

"Rekao bih da će to više biti odluka za ministra pravosuđa. Ja ne želim prejudicirati", rekao je odgovarajući na novinarske upite u Ovalnom uredu, gdje je razgovarao s jordanskim kraljem Abdulahom II.

Obamina izjava u suprotnosti je sa stajalištem predstojnika njegova ureda Rahma Emanuela, koji je u nedjelju na TV mreži ABC izjavio kako Obama ne želi procesuirati te pravnike. "On ne vjeruje ni da oni koji su smišljali politiku trebaju biti sudski gonjeni i da ne trebamo ići na to", kazao je Emanuel u emisiji "This Week".

Više liberalnih skupina zadnjih dana traži od Obame da se u potpunosti istraže okolnosti mučenja zatočenika osumnjičenih za terorizam, koja je u punoj mjeri razotkrila prošlotjedna objava četiriju tajnih memoranduma dužnosnika Bushove vlade, u kojima je ta praksa potanko opisana.

Liberalna skupina za pritisak MoveOn.org u utorak je poslala e-mail pristašama, tražeći da potpišu peticiju kojom se od ministra Holdera traži da poduzme akciju.

Naki kongresnici također su pozvali na osnivanje povjeranstva za istinu, koje bi ispitalo odnos prema osumnjičenim teroristima.

Odluku o objavi tajnih memoranudoma kritizirao je bivši direktor CIA-e Michael Hayden i drugi bivši visoki dužnosnici obavještajne zajednice i Bushove vlade. Bivši potpredsjednik SAD-a Dick Cheney nazvao ju je "greškom koja ugrožava zemlju". Pozvao je administraciju da objavi i druge memorandume koji pokazuju "uspjehe tih napora". (hina/metro-portal)

21.04.2009. 21:33:58
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh