« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 4 mjeseca
2010.-2011.

Prihvaćen proračun UN-a težak 5,16 milijardi dolara

Kao i proteklih godina pregovore oko proračuna obilježilo je sporenje siromašnih i bogatih zemalja

Generalna skupština UN-a
Generalna skupština UN-a (Getty Images)
Više o

Ujedinjeni narodi

,

proračun

Opća skupština prihvatila je u četvrtak dvogodišnji proračun Ujedinjenih naroda od 5,16 milijardi dolara kako bi pokrila troškove Svjetske organizacije u razdoblju 2010.-2011., javile su svjetske agencije.

Proračun je za 300 milijuna dolara viši od proračuna za 2008.-2009. od 4,86 milijardi dolara koji je nakon rebalansa prihvaćen u prosincu prošle godine, piše američka agencija Associated Press.

UN-ov redovni proračun popunjavaju 192 države članice temeljem visine svojih prihoda.

Kao i proteklih godina i pregovore oko ovoga proračuna obilježilo je sporenje između siromašnih zemalja koje nastoje da se poveća trošenje UN-a na razvitak i razvijenih zemalja, koje najviše pridonose proračunu, koje nastoje ograničiti brojke, piše britanska agencija Reuters.

Zapadni diplomati rekli su kako su izračunali da su različiti zahtjevi koje je podnio glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon za 2010.-2011. ukupno iznosili oko 5,5 milijardi dolara. Dogovoreni iznos "znatno je smanjen u odnosu na proračun koji nam je predložen", rekao je jedan od njih, javlja Reuters.

Ovaj proračun koji je Opća skupština UN-a usvojila konsenzusom ne uključuje mirovne operacije koje se posebno financiraju, a njihovi troškovi trenutno iznose nekih 8 milijardi dolara godišnje i odobravaju se u posebnim pregovorima, ili troškove nekoliko velikih UN-ovih agencija koje se financiraju dobrovoljnim prilozima država članica. (hina/metro-portal)

25.12.2009. 14:34:13
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh