« Ekosfera
objavljeno prije 12 godina i 2 mjeseca
EKOLOGIJA NA KVADRAT

Priča o čovjeku koji je zasadio prašumu

Indijcu Jadavu "Molai" Payengu trebalo je 30 godina da jalovu pješčanu sprud pretvori u bujnu džunglu od 550 hektara u kojoj obitavaju tigrovi, nosorozi i druge ugrožene vrste

Više o

ekologija

,

ugrožene životinje

,

prašuma

,

Šuma

,

sađenje

Prije više od 30 godina Indijac Jadav "Molai" Payeng, tada tinejdžer, započeo je sa nevjerojatnim, životnim pothvatom - sadnjom šume u kojoj bi utočište pronašle brojne ugrožene životinjske vrste. Unatoč upozorenjima stručnjaka, Molai je vlastitim trudom i mukom uspio jalovu pješčanu sprud pretvoriti u bujnu prašumu koja se trenutno proteže na 550 hektara iliti 5.5 kilometara kvadratnih.

Događaj koji je promijenio Molavija i potaknuo ga da cijeli svoj život podredi uzgoju prašume dogodio se davne 1979. godine kada je kao 16-godišnjak svjedočio razornim učincima poplava na životinjski svijet u njegovom rodnom kraju na sjeveru Indije.

"Kako nije bilo hlada drveća, zmije su nemilice ugibale na vrućini. Sjeo sam i plakao nad njihovim beživotnim truplima. To je bio pravi pokolj. Kontaktirao sam odjel za šumarstvo i zatražio dozvolu da posadim šumu. Oni su mi rekli da na tom pješčanom sprudu ništa neće narasti, te da mogu pokušati zasaditi bambus. Bilo je teško, ali sam uspio u svojem naumu bez ičije pomoći", objašnjava 47-godišnji Jadav "Molai" Payeng za The Times of India

Iako se Molavi odrekao normalnog života kako bi živio u šumi koju sadi od svoje 16 godine, njegov trud se isplatio, a životni san obistinio jer je prašuma postala dom brojnih životinjskih vrsta, uključujući ptice, jelene, majmune, slonove, nosoroge, pa čak i nekolicine tigrova.

Jadav "Molai" Payeng i dalje živi u svojoj šumi zajedno sa suprugom i troje djece, a za život zarađuje prodajom kravljeg mlijeka i mlijeka bizona.

04.04.2012. 10:56:36
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Danijel Rukavina
    07.04.2012. 09:59
    Zasadio je prašumu i za svoj opstanak. Neće samo životinje izumrijeti, već i čovjek.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh