« Ekosfera
objavljeno prije 12 godina i 1 mjesec
PRIČA O OTPADU

Ministrica Holy najavila puno projekata u idućih 100 dana

Danas svijet razvoja ide u smjeru "zelenog razvoja" i obnovljivih izvora energije, projekata energetske učinkovitosti, ekološke poljoprivrede i turizma, "ozelenjavanja" transporta i pokreće se novi gospodarski ciklus

Fotografija vijesti
Više o

otpad

,

Mirela Holy

Ministrica zaštita okoliša i prirode Mirela Holy najavila je danas da će u idućih 100 dana u njezinu resoru biti pokrenuto puno projekta te je istaknula da je u već u javnoj raspravi novi zakon o otpadu.

Kroz nekih desetak dana u javnu ćemo raspravu pustiti strategiju gospodarenja otpadom i uskoro nakon toga ide i novi zakon o zaštiti okoliša i novi zakon o zaštiti prirode, odgovorila je Holy novinarima na pitanje o radu njezina ministarstva u idućih 100 dana.

Naravno, podsjetila je, svi su ti zakoni vezani uz obveze prema zakonu o zaštiti okoliša gdje je obavezna javna rasprava, minimalno mjesec dana. Nakon toga, ti zakoni još idu u Europsku komisiju kako bi dobili njezino "zeleno svjetlo", a zatim u vladinu proceduru. "Nadam se da ćemo do kraja lipnja imati sva tri zakona u Saboru i izglasana", kazala je Holy na glavnome zagrebačkom trgu gdje je sudjelovala u akciji Socijaldemokratskog foruma žena zagrebačkog SDP-a "Kupimo omiljeni cvijet Ane Rukavine", čiji je prihod namijenjen zakladi koja nosi njezino ime i registru dobrovoljnih davatelja matičnih stanica.

Na pitanje hoće li u idućih 100 dana biti završena "priča s otpadom", Holy je odgovorila potvrdno što se tiče zakonodavnog dijela, ali i dodala da jedinice lokalne samouprave i komunalna poduzeća tada trebaju početi provoditi zakon - naplaćivati odvoz otpada prema volumenu, odnosno količini i osigurati "primarnu selekciju" u samim kućanstvima ili u njihovoj blizini.

Ministrica zaštita okoliša i prirode je na upit hoće li to dodatno koštati, kazala kako standardi zaštite okoliša koštaju, no da je ipak najveći dio pitanje organizacije, primjerice, odvoza otpada.

Na pitanje je li došlo do razmimoilaženja ministarstava zaštite okoliša i gospodarstva, primjerice u vezi projekta izgradnje termoelektrane Plomin 3, Holy je rekla da je došlo do nerazumijevanja. Dodala je da je, koliko je njoj poznato, ministar gospodarstva Radimir Čačić najavio da će do ljeta biti raspisan međunarodni natječaj za pronalazak strateškog partnera, no da to ne znači fizičku realizaciju projekta, a da je ona govorila upravo o tome jer su je pitali kada može početi izgradnja.

"Teško je očekivati da to bude prije 2014. Prema zakonskoj proceduri nakon što se dobije rješenje o prihvatljivosti zahvata za okoliš, potrebno je ishoditi objedinjene uvjete zaštite okoliša, odnosno ekološku dozvolu, nakon toga lokacijsku, pa građevinsku dozvolu i treba očistiti mjesto za izgradnju koje trenutno zatrpano šljakom", pojasnila je.

Ministrica zaštita okoliša i prirode Mirela Holy ocijenila je da gospodarstvo i ekologija "mogu zajedno" odgovarajući na pitanje mogu li se izbjeći "sukobi" između ta dva područja. Danas svijet razvoja ide u smjeru "zelenog razvoja" i obnovljivih izvora energije, projekata energetske učinkovitosti, ekološke poljoprivrede i turizma, "ozelenjavanja" transporta i pokreće se novi gospodarski ciklus. Naravno, poručila je, da će i Hrvatska od toga moći imati koristi, ako će na tim projektima pokretati industriju.

07.04.2012. 15:45:08
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh