« Lifestyle STANOVANJE
objavljeno prije 14 godina
TRIKOVI

Preživite vruće dane bez klima uređaja uz malo domišljatosti

Bliži se ljeto, vrućine su sve veće, a vama se pokvario rashladni uređaj? Evo što učiniti kako biste se osvježili dok ne riješite taj problem

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

savjeti

,

vrućina

,

oglašavanje na internetu

,

učinkovito oglašavanje

,

srijemski karlovci

Napokon je nebo odlučilo pokazati malo milosti i prekinuti s kišom koja je u ovo proljetno i predljetno vrijeme najmanje poželjna. I sad lagano nastupaju nesnosne vrućine koje u betonskim džunglama od naših gradova kao da utrostručuju svoj intenzitet. 

Ako vam se kojim slučajem pokvario klima uređaj, mogli biste lako doživjeti toplotni udar. Ipak, ono što je sasvim sigurno, nećete uspjeti pobijediti nervozu sve dok vam vrućina lagano izvlači živac po živac. Međutim, postoje načini kako preživjeti ekstremne vrućine i bez klima uređaja.

Trebat će vam ventilator, led, lanene plahte, začinjena hrana, sportske znojnice i marama.

Simulirajte učinak klima uređaja tako što ćete ispred običnog ventilatora staviti zdjelu punu leda.

Kad liježete u krevet najbolje je da na njemu imate lanene plahte koje su dvostruko hladnije od pamučnih.

Čak vam i hrana može pomoći da se rashladite. Pritom ne mislimo samo na sladoled. Bolje jedite začinjenu hranu. Meksička kuhinja je idealna za to. Od nje ćete se više znojiti, a to će omogućiti tijelu da se brže hladi.

Ako ne volite znoj (a malo tko ga voli), tuširajte se ili se kupajte u toploj vodi; vjerovali ili ne, to će potaknuti vaše tijelo da se hladi. Ako se tuširate u hladnoj vodi događa se upravo suprotno pa će vam biti toplije nego prije tuširanja.

Nosite sportske znojnice umočene u ledenu vodu oko ruke i zavežite maramu namočenu u ledenu vodu oko vrata. Održavajući te dijelove tijela hladnima ohladit ćete cijelo tijelo.

Nipošto ne smijete dopustiti sebi da dehidrirate - pijte jako puno tekućine, ali neka piće ne bude previše hladno.

Također nije loša ideja da jastučnice i plahte na kratko vrijeme prije spavanja stavite na hlađenje u hladnjak.  Namočite majicu u kojoj spavate u hladnu vodu, ocijedite je pa je obucite prije spavanja. (savjeti-hr.com/metro-portal)

08.06.2010. 15:50:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh