« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
ALARMANTNO STANJE

Pretilost se često odredi već prije druge godine života

Čak 25 posto pretile djece ima prekomjernu težinu već prije petog mjeseca života, a 90 posto njih do pete godine

(Wikipedia)
Više o

djeca

,

pretilost

,

debljina

,

prekomjerna težina

Američki znanstvenici objavili su u časopisu Clinical Pediatrics da se nagovještaj koji djecu usmjeri na put cjeloživotne pretilosti vrlo često pojavljuje već prije druge godine života.

Znanstvenici su istraživanjem obuhvatili više od stotinu pretile djece i tinejdžera. Pokazalo se da je više od polovice njih imalo prekomjernu težinu do druge godine života, a 90 posto njih do pete godine. Strašan je i podatak da je čak 25 posto djece bilo preteško prije napunjenog petog mjeseca života. Djeca obuhvaćena istraživanjem bila su pretila do svoje 10. godine.

Stručnjaci napominju da pretilost može izazvati niz faktora: nezdrava prehrana, prerani početak uzimanja čvrste hrane ili nedovoljno fizičke aktivnosti, ali ipak se još uvijek ne zna pouzdan razlog zašto neka djeca drastično dobivaju na težini u tako ranoj životnoj dobi.

Mogući je razlog taj što se prehrambene navike uglavnom odrede do druge godine života, pa promjena prehrane u kasnijoj dobi može biti teška.

Voditelj studije, dr. John Harrington kaže da bi ovi podaci trebali biti znak za uzbunu, te da liječnici prečesto čekaju s liječenjem, tj. kad medicinske komplikacije već nastanu, a tada već može biti prekasno.

13.02.2010. 14:58:14
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh