« Zdravlje
objavljeno prije 9 godina i 10 mjeseci
OPREZNO

Pretilost pogoduje razvoju tumora

Pretilost povećava rizik od razvoja 10 čestih vrsta raka, objavili su britanski znanstvenici u časopisu Lancet

Skidajte kilograme dok ne bude prekasno
Skidajte kilograme dok ne bude prekasno (Arhiva)
Više o

pretilost

,

tumori

,

rak maternice

Prekomjerna tjelesna masa čvrsto i linearno povezana s rastom rizika razvoja 6 oblika raka, najviše s rakom maternice, a osim toga i s rakom bubrega, mjehura, štitnjače, vrata maternice i leukemije, tvrde stručnjaci s londonskog fakulteta javnog zdravstva i tropske medicine koji su analizirali podatke 5 milijuna ispitanika. 

Ljudi s višim indeksom tjelesne mase također imaju veću vjerojatnost obolijevanja od raka jetre, debelog crijeva, jajnika i dojke, ali ovdje je povezanost manje jasna te ovisi i o drugim individualnim faktorima rizika.

Iako ova oboljenja predstavljaju 90% dijagnosticiranih karcinoma u Velikoj Britaniji, u nekima od češćih tipova, poput raka prostate, nije pronađena povezanost s prekomjernom tjelesnom masom.

"Mnoge su varijacije u učinku povećane tjelesne mase na različite karcinome. Primjerice, kod raka maternice taj je rizik znatno viši, kod nekih je umjereniji, a kod nekih ga nema", kazao je voditelj istraživanja Krishnan Bhaskaran.

Iako je odnos između raka i pretilosti složen, jasno je da povećanje tjelesne mase povećava i rizik razvoja raka, zaključuju znanstvenici.

15.08.2014. 10:16:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh