« Život
objavljeno prije 9 godina
STVARNO?

Pretilost ovisi i o buci

Dugotrajna izloženost buci je povezana s većim izgledima za nakupljanje suvišnih kilograma, objavili su švedski znanstvenici.

Malo pripazite ... da se ne udebljate!
Malo pripazite ... da se ne udebljate! (Shutterstock)
Više o

pretilost

,

buka

,

izlaganje buci

Pretilost je sve raširenija, a novo istraživanje povezalo ju je s jednim neočekivanim uzrokom - bukom. Kako tvrde znanstvenici s poznatog Karolinska Institutet u Stockholmu, izgledi za pretilost rastu proporcionalno s povećanjem broja izvora buke kojima je neka osoba izložena istovremeno.

Primjerice, izloženost buci koji izaziva cestovni promet je povezana s 25% većim izgledima za pretilost, a u kombinaciji s bukom vlakova i zrakoplova ovaj se rizik gotovo udvostručuje.

Sa svakim dodatnim decibelom buke se proporcionalno povećava rizik za veći opseg struka, bez obzira na čimbenike povezane sa životnim stilom i socioekonomskim statusom ispitanika.

Dugotrajna izloženost buci može utjecati na djelovanje hormona i metabolizam te tako dovesti do nakupljanja suvišnih kilograma, posebno u predjelu struka. Ranija su istraživanja već povezala izloženost buci s povišenim krvnim tlakom i srčanim udarom. 

Stoga, ako vam je buka stalni pratilac ... poradite na tome, nije dobro za vaše zdravlje i liniju.

28.05.2015. 13:24:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh