« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 7 godina i 6 mjeseci
EH, DA ...

Pretilost je posljedica načina života

Sjedilački način života u kombinaciji s nezdravom prehranom glavni je čimbenik pretilosti, bez obzira na genetske predispozicije

Kilogrami se samo lijepe ...
Kilogrami se samo lijepe ... (Arhiva)
Više o

pretilost

,

nezdrava hrana

,

način života

,

sjedilački način života

Nezdravi način života glavni je krivac za globalnu epidemiju pretilosti, pokazalo je detaljno istraživanje objavljeno u Journal of the American Medical Association.

Prema podacima znanstvenika sa Sveučilišta Kalifornija, Amerikanci rođeni u drugom dijelu 20. stoljeća su imali znatno veće izglede za nakupljanje suvišnih kilograma bez obzira na stupanj svog genetskog rizika za pretilost.

Glavni uzroci tome su veća dostupnost jeftine visokokalorične hrane i sve manja učestalost tjelesne aktivnosti kod većine ljudi.

To je dovelo do povećanja rizika za pretilost i kod osoba koje bi zbog genetskih predispozicija u normalnim okolnostima imale manje izglede za nakupljanje suvišnih kilograma.

U novom istraživanju su korišteni podaci za oko 8800 osoba rođenih od 1900. do 1958. godine.

Znanstvenici su pri analizi rizika za pretilost u obzir uzeli i eventualnu prisutnost 29 genetskih inačica povezanih s viškom kilograma. Pokazalo se kako ove inačice gena utječu na samo oko 1% varijacije indeksa tjelesne mase.

Treba li reći - pazite što jedete i krećite se?

01.11.2016. 11:15:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh