« Zdravlje
objavljeno prije 8 godina i 6 mjeseci
STVARNO?

Pretili otac - pretila djeca?

Tjelesna masa muškarca utječe na genetske informacije koje se prenose potomstvu i koje bi mogle stvoriti predispoziciju za pretilost djece

Očeva se pretilost može prenijeti na djecu
Očeva se pretilost može prenijeti na djecu (Arhiva)
Više o

djeca

,

pretilost

,

otac

Stanice spermija mršavih i pretilih muškaraca imaju različite epigenetske oznake koje možda mijenjaju ponašanje gena. Autor studije Romain Barres kaže: "Kad je žena trudna mora voditi brigu o sebi. No ako se implikacije ovoga istraživanja pokažu istinitima onda se preporuke moraju usmjeriti i prema muškarcima".

U okviru istraživanja koje je proveo znanstveni tim sa sveučilišta u Kopenhagenu ispitivane su stanice spermija šest pretilih muškaraca koji su bili podvrgnuti operativnom zahvatu radi gubitka tjelesne mase. Stanice njihovih spermija proučavane su prije liječenja, tjedan dana nakon zahvata i godinu dana kasnije. Znanstvenici kažu da su promjene bile uočljive već tjedan dana nakon operativnog zahvata, a zadržale su se i godinu kasnije.

Iako je genski sastav stanica spermija ostao isti, uočene su epigenetske promjene koje bi mogle promijeniti način na koji se gen izražava u tijelu.

Barres priznaje da još nije poznato kako te epigenetske promjene utječu na gene. No uočene promjene na stanicama spermija povezane su s genima koji utječu na kontrolu apetita i razvoj mozga.

On smatra da su razlozi zbog kojih bi potomstvu podaci o očevoj tjelesnoj masi mogli biti važni evolucijski. Njegova je teorija da je u vrijeme obilja to instiktivni način da se potakne djecu da jedu više i rastu snažnija.

"Tek nedavno pretilost je prestala biti prednost", kaže i dodaje da je samo prije nekoliko desetljeća sposobnost skladištenja više energije bila prednost u borbi protiv infekcija i gladi.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Cell Metabolism.

07.12.2015. 10:54:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh