« Zdravlje
objavljeno prije 8 godina i 5 mjeseci
NOVOSTI

Alergija na jaja i cjepivo za gripu

Alergija na jaja ili astma kod djece ne bi više trebala biti kontraindikacija za njihovo nazalno cijepljenje

Novi postupci pomažu pri sigurnom cijepljenju
Novi postupci pomažu pri sigurnom cijepljenju (Arhiva)
Više o

gripa

,

cjepivo

,

alergija na jaja

"Cijepljenje živim atenuiranim (oslabljenim) cjepivom za intranazalnu primjenu protiv gripe povezuje se s blagim alergijskim reakcijama među djecom i mladima alergičnima na jaja. Čini se da cjepivo dobro podnose i osobe koje boluju od astme ili problema s dišnim sustavom", tvrde autori studije.

Podsjećaju da se cjepiva protiv gripe proizvode na pilećim jajima, sadrže proteine jajeta i kontraindicirana su u osoba koje imaju snažne reakcije preosjetljivosti na njih.

Intranazalno cijepljenje protiv gripe općenito se preporučuje djeci od 2 do 17 godina, jer ih štiti dulje od cjepiva koje se injicira.

Neke zemlje ga preporučuju samo određenim grupama djece i mladih, a liječnici su dosad nerado protiv gripe cijepili djecu za koju se znalo da su alergična na jaja. To je oko 2,5% djece u dobi od 2 do 4 godine.

Dr. Paul Turner s Royal College London pratio je 779 djece i mladih u dobi od 2 do 18 godina, alergičnih na jaja, među kojima ih je 40% imalo alergijsku reakciju u posljednjih godinu dana, a 35 ih je ranije u životu palo u anafilaksiju, odnosno imalo je snažnu alergijsku reakciju koja je počela iznenada. 57% ispitanika bolovalo je od astme ili otežanog disanja koje se manifestiralo 'zviždanjem', što su stanja koja često idu s alergijom na jaja.

Svi su oni primili četverovalentno cjepivo protiv gripe kroz nos, čija je jedna komponenta uzgojena na jajetu kokoši iz zdravog ekološkog uzgoja.

U prva 2 sata nakon cijepljenja kod djece nije zamijećena nikakava alergijska reakcija, a 9 ili oko 1,2% imalo je vrlo slabu reakciju u vidu crvenila i svrbeža kože, rinitisa i blago otežanog disanja.

U kasnijem razdoblju slične blaže alergijske reakcije manifestirale su se kod 221 cijepljenog djeteta, no nije bilo potrebe za hospitalizacijom nijednog od njih.

Britanski znanstvenici ističu da studija ide u prilog rezultatima ranije provedenog istraživanja tijekom kojega su djeca dobila trovalentno nazalno cjepivo protiv virusa gripe, a ono nije sadržavalo protein jaja.

Studija podupire najnovije preporuke britanskih liječnika da se protiv gripe cijepe sva djeca kod kojih je ustanovljena blaga alergija na jaja, "uz izuzetak one koja pate od iznimno teškog oblika alergije".

Sličan je savjet i za djecu astmatičare - mogu se cijepiti pod uvjetom da je bolest pod kontrolom te da 72 sata prije cijepljenja disanje nije bilo otežano.

10.12.2015. 11:55:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh