« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
prvi od 30,000

Prethodnica vojnih pojačanja stiže u Afganistan ovog tjedna

Kad svo pojačanje bude raspoređeno, Amerikanci će u zemlji imati 100,000 ljudi, no je li to dovoljno za konačan pad talibana?

Admiral Mike Mullen upozorava da čitava mreža Al Kaide mora biti uništena
Admiral Mike Mullen upozorava da čitava mreža Al Kaide mora biti uništena (Getty Images)
Više o

Barack Obama

,

talibani

,

pojačanja Afganistan

,

marinci

,

admiral Michael Mullen

Prethodnica 30.000 američkih vojnika, koje predsjednik Barack Obama šalje kao pojačanje u Afganistan, stići će ovaj tjedan, rekao je u ponedjeljak načelnik združenog stožera američkih snaga admiral Michael Mullen.

"Marinci iz vojne baze Lejeune stići će ovaj tjedan", rekao je Mullen u Kabulu gdje je stigao pripremiti dolazak pojačanja. Lejeune u državi Sjeverna Karolina na jugoistoku Sjedinjenih Država najveća je baza za obuku marinaca. Oko 1.500 marinaca stići će ovaj tjedan u pokrajinu Helmand, uporište talibana na jugu Afganistana i biti prethodnica tisućama novih američkih vojnika.

Obama je početkom prosinca najavio da će u Afganistan poslati još 30.000 vojnika koji će se pridružiti kontingentu od 113.000 vojnika u sastavu međunarodnih snaga kako bi savladali talibansku pobunu. "Talibanska pobuna postala je silovitija, sofisticiranija", rekao je Mullen te izrazio zabrinutost zbog jačanja talibana u susjednome Pakistanu.

Kada svo pojačanje bude raspoređeno, Amerikanci će imati 100.000 ljudi u Afganistanu gdje njihove snage čine 70 posto međunarodnih vojnika. Mullen, koji je za posjeta Afganistanu razgovarao s ministrom obrane Abdulom Rahimom Wardakom, odgovorio je na pitanje kani li SAD uhvatiti ili ubiti Osamu bin Ladena i Ajmana Al-Zavahirija, drugog čovjeka terorističke mreže Al Kaide. "Iskreno rečeno, ne samo Bin Laden ili Zavahiri, cjelokupna mreža (Al Kaide) mora biti pobijeđena", rekao je Mullen. (hina/metro-portal)

14.12.2009. 16:44:27
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh