« Svijet
objavljeno prije 8 godina i 1 mjesec
KOMENTAR

Presuda Šešelju: bankrot lošeg suda

Vojislav Šešelj je slobodan čovjek. Pokazuje se da je proteklih 13 godina od njegovog dobrovoljnog pojavljivanja u Den Haagu 2003. u stvari potpuni fijasko i za međunarodno pravo i za pravdu

Šešelj je slobodan, no Sud se osramotio
Šešelj je slobodan, no Sud se osramotio (Arhiva)
Više o

Haaški sud

,

Vojislav Šešelj

,

oslobađajuća presuda

Uoči presude kalkuliralo se s visinom kazne i došlo se do sljedeće računice: ako Šešelj dobije do 19 godina - on je slobodan čovjek, jer su svi osuđenici pušteni nakon izdržavanja dvije trećine kazne. A on je, kao što znamo, u zatvoru proveo 11 godina. Međutim, on je sada, kako kaže sudac, slobodan čovjek.

Propovjednik mržnje

Šešelj je bio i ostao čovjek mržnje. Njegovo javno djelovanje oduvijek je bilo smješteno između uvreda drugim etničkim grupama i politički artikulirane mržnje prema svemu drugom i drugačijem. Nema sumnje da je on u moralnom, pa i u političkom smislu, pripremao „etničko čišćenje" i da je do danas jedan od najgrlatijih zagovornika „Velike Srbije". Unatoč svemu tome, on je oslobođen svih optužbi. Zašto?

On jednostavno nije bio optužen za širenje međuetničke ili vjerske mržnje, jer međunarodno pravo jednostavno nije na tom stupnju. Umjesto toga, nedosljedno i nedovoljno profesionalno Tužiteljstvo pokušalo je dokazati njegovu direktnu odgovornost za zločine protiv čovječnosti u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Vojvodini. Sada se pokazuje da je proteklih 13 godina od njegovog dobrovoljnog pojavljivanja u Den Haagu 2003. u stvari potpuni fijasko i za međunarodno pravo i za pravdu.

Šešelj je u međuvremenu izuzetno vitalan u predizbornoj kampanji. Den Haag je jedna od središnjih točaka u njegovoj predizbornoj strategiji. Naime, na predizbornim reklamnim panoima u Srbiji ispod njegovog lica piše jedna jedina riječ: „Pobjednik!" A sada je i sudac u Den Haagu to proglasio validnim. Šešelj i dalje ima samo riječi poruge za mjesto na kojem je proveo 11 godina, a to mu u Srbiji, naravno, povećava popularnost.Svi koji pratili suđenje mogli su to naslutiti u mnogim njegovim fazama, ali potpuno očigledno je to postalo kada su ga 2014. jednostavno izbacili iz Haškog tribunala, potajno se nadajući da ga nikada više neće vidjeti jer je obolio od raka. To su učinili bez bilo kakvih obveza Beograda da ga po potrebi pošalje u Den Haag, što pokazuje neobično zadovoljstvo zato što su mu konačno vidjeli leđa.

Dobitnici...

Osim Srpske radikalne stranke i njega osobno, radovat će se Šešeljevi ugledni prijatelji iz svijeta, kao Jean-Marie Le Pen i Vladimir Žirinovski. Glasno negodovanje, ali i potajna radost zbog političke šanse, dopirat će iz krugova hrvatskih nacionalista, ali i iz nekih dijelova Bosne i Hercegovine. Ova presuda je dokaz njihove teze da se Srbija nije promijenila i da samo, kao zmija noge, skriva svoju velikosrpsku agendu. S tim se, i ovoliko godina poslije rata, iz srpsko-hrvatskog odnosa dâ iscijediti politički profit.

Isto tako potajno radovat će se Aleksandar Vučić i Tomislav Nikolić, mada će njihove službene reakcije biti u okviru mudre državničke distance. Naime, otkako su konvertirali u „Europljane", njima Šešelj služi kao krunski dokaz da u desnom spektru njihov „civilizirani nacionalizam" i nema alternativu.

...i gubitnici

Oni koji su na vlastitoj koži osjetili kobno ostvarenje Šešeljevih uputa za mržnju neće naravno imati razumijevanja za ovakav pravni razvoj događaja. Kako obiteljima žrtava „Belih orlova" objasniti finese međunarodnog prava i veličinu rupa u njemu?

U međuvremenu, svijet ima mnogo veće brige. Agresivni politički klaun Vojislav Šešelj koji oscilira između zabavljačkog dara i beskrajne brutalnosti, neće više nastupati na haškoj pozornici. Srbija i regija ponovo su ga primili u svoje ruke kao vrući krumpir, a presuda Šešelju, unatoč mogućnosti drugačijeg ishoda na drugostupanjskoj razini, polako se seli u stečajnu masu lošeg Suda. Možda nekima od nas to ne ide u glavu, ali u suštini mi to još od srednjeg vijeka znamo: božica pravde Justicija ima zavezane oči.

Piše: Dragoslav Dedović/DW
01.04.2016. 08:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh